Komoly bajban a magyar egyetemisták: diák munka nélkül sokaknak felkopna az álla

Pénzcentrum2021. szeptember 30. 11:28

Minden második magyar hallgató dolgozik az egyetem mellett, sokan komoly megélhetési problémák miatt vállalnak rész- vagy teljes munkaidős állást. Vannak, akik munka nélkül nem engedhetnék meg maguknak azt, hogy egyetemre járjanak.

Tíz egyetemistából négy folyamatosan dolgozik a tanulmányai mellett - ez derül ki az Eurosudent  felméréséből. A hallgatók 14 százaléka alkalomszerűen vállal munkát, 45 százalékuk pedig nem dolgozik a szorgalmi időszakban. A tanulmányaik mellett folyamatosan dolgozók aránya a felsőoktatási szakképzésen és a mesterképzésen tanulók között a legmagasabb - a hallgatók több mint fele, 55 százaléka dolgozik. 

Mint kiderült, a dolgozó hallgatók legnagyobb része anyagi okokból vállal munkát, a legfontosabb motiváció a kutatás szerint a megélhetésük fedezése, sokan pedig azért dolgoznak, hogy folytathassák a tanulmányokat.

Sokan munka nélkül nem engedhetnék meg maguknak az egyetemet.

Valamivel kevesebben mondták azt, hogy a munka zsebpénzkiegészítés, az alapszükségleteiken felüli igényeiket fedezik a keresetükből. A legtöbb egyetemista "magának keres", tehát családját csak minden ötödik hallgató támogatja a fizetéséből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezen belül nagyon komoly pénzügyi nehézségekkel magasabb az esti vagy levelező képzésen (9,1%) tanulók és a felsőoktatási szakképzésben résztvevők (8,3%) küzdenek. A nappali képzésre járók között a hallgatók 6 százaléka számolt be komoly anyagi gondokról, de összességében az ilyen formában tanulók több mint 76 százaléka küzd kisebb-nagyobb anyagi gondokkal.

Címkék:
egyetem, diákmunka, munka, megélhetés, egyetemisták,