Nem kapkodnak a bolti eladói állásokért: ilyen súlyos hiánnyal küzdenek most az üzletek

Pénzcentrum2021. augusztus 3. 13:01

Még mindig kevesebb az eladó, mint a járvány előtt, úgy ötezer fővel a nagyobb boltokban. A ruhás butikok, turkálók gödörben, viszont a kínai, vietnami vegyesboltok és a webáruházak több eladót foglalkoztatnak - közölte a blokkk.com.

A nagyobb (legalább öt fős) kereskedelmi vállalkozások boltjaiban ötezerrel kevesebb eladó (fizikai dolgozó, eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros) dolgozik, mint a járvány előtt. Még az élelmiszeres boltokban is kisebb a létszám, pedig itt a piac nem esett, hanem már nőtt, nem is keveset. Igaz, közben küszködnek az eladóhiánnyal, hiszen a vendéglátók sokakat visszaszippantottak.

A különféle iparcikkes boltokban sem dolgoznak annyian, mint a járvány előtt. A létszámot tekintve a legsanyarúbb a ruházati butikok sorsa, hiszen itt 30%-kal csökkent a létszám a járvány előtti szinthez képest. Ezt látni a bezárt boltok üres kirakatain keresztül is. A vegyes iparcikk boltokban emelkedett a létszám, a blokkk feltételezése szerint a kínai, vietnami vegyesboltok térhódításával is összefüggésben.

A webáruházak létszámnövekedése sem véletlen, hiszen a webpiac tetemes megugrásához azért több munkáskéz is kell, a kiszállításokról nem is beszélve (ahol azért vegyes a foglalkoztatotti kép, mivel van áruház, aki a saját, más pedig egy futárszolgálattal szállíttatja ki a megrendelt portékát. Az ázsiai vegyesboltok és a webáruházak nélkül pedig húzósabb az eladók létszámcsökkenése.

Összességében pedig kevesebb a bolt, ez a legfontosabb oka a létszámcsökkenésnek az eladók körében.

Címkék:
vásárlás, bolt, munkaerő, eladó, munkaerőhiány,