Tovább gyűrűzik a munkaerőhiány: hamarosan vagy a boltokban, vagy a vendéglátásban lesznek gondok

Magyar Nemzet2021. április 23. 08:59

Visszatérni látszik a járvány előtti időkben jellemző, kiegyensúlyozott fogyasztás, miközben változik a bolti munkaerő-állomány a teraszok nyitásával. Az egyre bizakodóbb lakosság napról napra látványosabb költekezésének újabb lökést ad a vendéglátóhelyek szombati indulása a kiskereskedelemben és több szolgáltatási területen is.

"Kiegyensúlyozottabb az élelmiszerpiac a korlátozások április eleji enyhítése óta, és az iparcikkeknél is tapasztalható, hogy megindult a forgalom, mert a lakosság eddigi óvatossága enyhült. A vakcinázottság emelkedése láttán pedig bátrabban költekeznek az emberek a hagyományos üzletekben" – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint optimális a gazdaság szakaszos újraindításának menetrendje.

Mint mondta, elsőként a bolti fogyasztásban már látni lehet a kilábalás jeleit, amely az elkövetkező két-három hónapban bontakozik ki, majd a második fél évben gyorsabb ütemű felzárkózás következik a vásárlásokban – ez a járvány alatt sem igazán mérséklődő élelmiszer-értékesítésen kívül főként az iparcikkek eladásaiban érződik majd.

A vendéglátóhelyek, teraszok újraindulása további kedvező hatással lesz az üzletek látogatottságára

– mondta Vámos György az eddigi tapasztalatok alapján, aki szerint egy éttermi ebéd után az átlagos vevőnek akad még lendülete más ügyek elintézésére vagy vásárlásra, esetleg fodrász, cipész, utazási iroda felkeresésére.

Nő az oltási kedv a boltokban

Folyamatosan nő a hajlandóság az áruházi dolgozók körében a vakcinák felvételére, sorra regisztrálnak. Ezzel együtt stabilan tartja magát az állomány, rugalmasan és gördülékenyen zajlik a munkavégzés a boltokban – mondta el Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke hozzátette: hetek óta nincsenek fennakadások a kiszolgálásban, a négyzetméter-alapú korlátozás nem akadályozza a napi vásárlásokat, esténként sem, amikor gyakran tumultus alakult ki a kasszáknál a 19 órai zárás előtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járvány kezdetén bedőlt területeken, főképp a vendéglátásból, szállodákból sokan tértek át az áruházi munkára, gyorsan beletanultak a kiszolgálási folyamatokba. Hamar enyhült is a létszámhiány a területen, most viszont mozgolódás van, mert az átvándorolt dolgozók egy része visszatérhet eredeti szakmájához.

Emiatt újra emelkedhet a fluktuáció a kiskereskedelemben

– mutatott rá a szakszervezet elnöke.

Címkék:
járvány, vendéglátás, munkavállaló, kiskereskedelem, oltás, kereskedelem, dolgozó, munkaerőhiány,