Tudd meg, mi az egyenlőtlen munkaidő beosztás! Hatékony munkaidő beosztás minta egyszerűen

Pénzcentrum2021. április 18. 20:03

A Munka Törvénykönyve rendelkezik a munkaidő beosztás szabályairól és a pihenőidő elosztásáról is, hiszen fontos, hogy a munkavállalók egyenlő mértékben és egészségüket nem károsító módon legyenek terhelve és legyenek elosztva a pihenőnapok, pihenőidők, sőt, még az egyszerű munkaközi szünetek is.

Cikkünkben eláruljuk, melyek a munkaidő beosztás aktuális szabályai attól függően, hogy sima vagy egyenlőtlen munkaidő beosztás részesei vagyunk. Tudd meg, hány munkanap után kell egy heti pihenőnapot beosztani az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén, hogy néz ki egy egyenlőtlen munkaidő beosztás táblázat és hogyan készíthető el egy egyszerű munkaidő beosztás minta a munkavállalók igényeinek megfelelően!

A munkaidő beosztás szabályai

  •  A munkáltatónak az állás betöltésekor kötelessége tájékoztatni az új dolgozót, hogy milyen munkarendben, milyen szünetekkel fog dolgozni - kivéve: kötetlen, rugalmas munkarend esetén, amikor is a munkavállaló maga dönti el, hogy mikor végzi el a napi feladatait (tipikusan ilyenek az otthonról is végezhető távmunkák);
  • A kötött munkarendek esetén a munkaidő beosztás mikéntjét a munkáltatónak legalább egy héttel előre (a munkaidő kezdetét 180 órával megelőzve) kell bejelentenie;
  • Amennyiben elmarad az új munkaidő beosztás közzététele, az előző munkaidő beosztás lesz az irányadó;
  • A munkáltatónak - bármilyen okból kifolyólag történjék – a munkaidő beosztás módosítását legalább 96 órával a munkaidő kezdete előtt jelentenie kell;
  • A munkavállaló kérésére is módosítható a munkaidő beosztás, amelyet írásban kell kérvényeznie;
  • A munkaidő beosztás táblázat elkészítése során a munkáltató köteles szem előtt tartani, hogy tekintettel kell lennie a munkavállalók egészséges és biztonságos munkakörülményeinek biztosítására;
  • Havonta legalább egy vasárnapi pihenőnapnak lennie kell a munkaidő beosztás szerint, kivétel a készenléti- és idénymunkák esetén. A munkaszüneti napi munkavégzés esetére speciális szabályok vonatkoznak;
  • Szükség esetén a munkáltató elrendelhet rendkívüli munkaidőt is;
  • Egyes állások esetében a pozíció betöltése kötelezheti az alkalmazottat rendelkezésre állásra (ügyelet, készenlét), amíg az alkalmazottnak munkaképes állapotban kell lennie. Ezt 7 nappal előre le kell szervezni és legkésőbb 4 nappal korábban módosítható. A készenlét ideje havonta maximum 168 óra lehet, ebből havonta négyszer eshet a készenlét a heti pihenőidőre – a 11 órás átlagos pihenőidő erre is vonatkozik.

Mi az általános munkarend?

Az általános munkarend a közismert, heti ötnapon keresztül történő, napi nyolcórás munkavégzés.

Mi a munkaidőkeret?

A munkaidőkeret alkalmazása esetén az általános munkarend esetében leírt napi nyolcórás, ötnapos munkát hosszabb idő alatt, rugalmasabban oszthatjuk be – a szabadon beosztható munkaidőkeret az egyenlőtlen munkaidő beosztás megfelelője. Arról, hogy milyen munkaidőkeretet alkalmaznak és ezt mennyi idő alatt lehet felhasználni, a munkáltató egyoldalúan döntheti el. Az alap munkaidőkeret mennyiség alapesetben 16 hét (vagy 4 hónap), készenléti- vagy idényjellegű munkakör esetén maximum 6 hónap egyhuzamban. A munkaidőkeret kezdő- és befejeződátumát előre rögzíteni kell a szerződésben.

Mi az egyenlőtlen munkaidő beosztás?

Alapesetben a munkavállaló a munkaidejét egyenlően osztja el a munka elvégzésére vonatkozóan (például fix napi 8 óra + ebédszünet az irodában), egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén azonban kedvére variálhatja, hogy egy nap 4-6 vagy 10 órát szeretne-e dolgozni attól függően, hogy neki melyik a legkedvezőbb megoldás. Egyenlőtlen munkaidő beosztás alkalmazása esetén a pihenőidő beosztása is a munkavállalón múlik: kedve szerint – ha a munka jellege megengedi – dolgozhat hétvégén, vagy akár éjszaka is, azonban saját magának kell odafigyelnie a helyes arányokra és a munkaidő elszámoltathatóságára.

Hány munkanap után kell egy heti pihenőnapot beosztani az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén?

Egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén minden nap munkanapnak számít, így a héten a napi két pihenőnapot a dolgozó jelöli ki vagy tördeli szét tetszőlegesen, ahogy neki megfelel. Tartható a szokványos szombati és vasárnapi pihenőnap is, azonban az egyenlőtlen munkaidő beosztás arányában nagyobb mozgásteret ad a dolgozónak a szünnapok, szabadságok beosztását tekintve.

A szakszerű munkaidő beosztás táblázat készítése

A szakszerű munkaidő beosztás készítése során szem előtt kell tartanunk, hogy a két munkaidő között legalább 11 órányi pihenőidőnek el kell telnie, ez a munkavállaló érdekét védő egészségügyi előírás. Több műszak esetén ez a pihenőidő 7-8 órára rövidülhet, de együttesen a két egymást követő napnak ki kell adnia a 22 órát, hogy kijöjjön a napi 11 órás átlag. A heti két pihenőnapot minden munkavállaló számára biztosítani kell!

A munkaidő táblázat a munka jellegétől függ: elkészítheti azt a munkáltató (pl. egy étteremben a pincérek heti-havi beosztása) vagy létrehozhatjuk azt mi magunknak is. A munkaidő beosztás táblázat nem jellemző az olyan munkákra, ahol fixen nyolcórás munkavégzés és fix munkaidő letöltési szabályok vannak. A munkaidő beosztás táblázat akkor igazán hasznos, ha viszonylag kötetlen munkát végzünk és szükségünk van arra, hogy nyomon kövessük, mikor mennyit dolgoztunk, vagy hogyan osztotta meg a munkaidejét egymás között több, rugalmas munkavégzéssel foglalkozó alkalmazott.

Munkaidő beosztás táblázat minta

Nézzünk egy egyszerű példát a munkaidő beosztás táblázat elkészítésére. A munkaidő beosztás ebben az esetben saját rugalmas munkaidőnk számolására vonatkozik, amellyel számontarthatjuk, megvan-e átszámítva a napi 8 óra és hogyan tartottuk a pihenőnapokat!

Címkék:
hr, munka, munkavállaló, munkaidő, munkáltató, pihenőidő, munkarend,