Minimum 169 ezerre emelkedik nyáron a minimálbér: új szintről indulnak a tárgyalások

Magyar Nemzet2021. február 26. 10:33

Tavaly átlagosan 6,2 százalékkal nőtt a reálkereset a fogyasztói árak 3,3 százalékos növekedése mellet, ami nemcsak azért fontos, mert a fizetések vásárlóértékét, tehát a valós gyarapodást mutatja meg, hanem azért is, mert több feltételt is ehhez a mutatóhoz kötöttek a szociális partnerek és a kormány. Ilyen mértékű növekedés mellett tovább csökkenhet a szocho mértéke, így a nyári minimálbér emelés már reálisabb cél.

Várhatóan júliustól tovább csökkenhet a szociális hozzájárulási adó (szocho), a jelenlegi 15,5 százalékról 13,5 százalékra. A 2016-ban megkötött, 2022-ig szóló bérmegállapodás szerint a munkáltatói járulék két százalékponttal csökken akkor, ha a mérséklés évét megelőző esztendőben a versenyszféra reálkereset-emelkedése eléri a hat százalékot - írja a Magyar Nemzet. A KSH adatai ugyan a teljes nemzetgazdaságra vonatkoznak, de a vállalati szektorban a nettó bérnövekedés 2020-ban 9,8 százalék volt, ami 3,3 százalékos infláció mellett is meghaladja a hatszázalékos reálbér-növekedést.

A szocho az elmúlt években is júliustól mérséklődött. A januári csökkentésre a 2016-os megállapodásban meghatározott számítási módszer miatt nincs lehetőség. Idén a reálbér emelkedésének továbbgyűrűző hatása is van: a szakszervezetek és a munkaadói érdekképviseletek januárban megkötött bérmegállapodása szerint amennyiben a kormány csökkenti a szocho mértékét 2021-ben, abban az esetben a minimálbér és a garantált bérminimum összege a februári négyszázalékos emelést követően további egy százalékponttal nőhet.

Az emelést elvileg automatikusan végre kell hajtani júliustól, erről külön már nem egyeztet a munkáltatói és munkavállalói oldal. Az év első felében ugyanakkor a megállapodás egy másik pontja alapján összeülnek a szociális partnerek: a nemzetgazdaság aktuális teljesítménye alapján mérlegelik, hogy módosítsák-e a januárban hosszas viták után tető alá hozott minimálbéralkut.

Februártól négy százalékkal nőttek a kötelező legkisebb keresetek. Bruttó 161 ezer forintról 164 700 forintra emelkedett a minimálbér összege, a garantált bérminimum pedig bruttó 210 600 forintról 219 ezer forintra nőtt. Júliustól - ha a felek nem térnek el a januári egyezségtől - a minimálbér bruttó 169 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 221 ezer forintra emelkedhet.

Címkék:
hrcentrum, reálbér, minimálbér, szociális hozzájárulási adó, szakszervezet, tárgyalás, emelés, versenyszféra, brutto bér, szocho, szakszervezetek, minimálbér emelés, magyar fizetések, minimálbér 2020, infláció mértéke, munkaadói járulék,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató