Így fertőzi meg a munka a magánéletet: nagy baj lesz, ha nem kezeled a stresszt

HelloVidék2020. szeptember 29. 08:15

Sok mindenre kell odafigyelni a munka-magánélet egyensúly elérése és a fenntartása érdekében. Az életben szüntelenül megjelenő új kihívások, az új koronavírus-járványhoz hasonló váratlan helyzetek, valamint a felgyorsult világ miatt azonban ez szinte lehetetlen küldetésnek bizonyul.

Megjelent egy eddig teljesen ismeretlen, új fogalom, az úgynevezett átszivárgás elmélet. Ennek az a lényege, hogy azért mosódik el a munka és magánélet egyensúlya, mert egyes szerepeket, egyes munkaköröket nem tudunk a maga valójában megélni, tehát azok átszivárognak egy másik szerepbe, munkakörbe. És miután az embereknek nincs ideje eközben a stresszkezelésre, ezért ezek a határelmosódások komoly belső konfliktust, ellentétes érzéseket okozhatnak. Állandóan váltogatnunk kell a szerepek között, ami kimozdít minket az egyensúlyi állapotunkból. Például ha otthon dolgozunk, de közben halljuk, hogy a gyermekünk hív minket, akkor máris váltanunk kell egy másik szerepre, ami korántsem ugyanazt követeli meg tőlem, mint a korábbi. Idő pedig nincs az átállásra

- mondta Svéda Dóra, a Coachingcentrum alapítója, humán erőforrás szakértő és coach a HelloVidék kérdésére. A szakember szerint úgy a legkönnyebb megoldást találni, ha tudatosítjuk magunkban, hogy milyen szerepben vagyunk, de ez bizonyul gyakran a legnehezebb feladatnak. Az olyan, új helyzetek, mint például az új koronavírus-járvány vagy épp a munkakörök tartalmának megváltozása ugyanis teljesen új kihívások elé állított minket a mindennapokban.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
karrier, járvány, távmunka, munka, vírus, magánélet, egyensúly, korona, humán erőforrás, munka magánélet egyensúly,