Ezeket a magyar szülőket lőtte lábon a digitális oktatás: tehetetlenek, ha segíteni kell

NapiCsárt2020. május 15. 11:01

Bár a tanárok szerint viszonylag zökkenőmentes volt a digitális oktatásra való átállás, sok szülőnek meggyűlhetett a baja a különféle eszközökkel, programokkal. Főképp az egyszülős háztartásokban tetőzik ez a probléma, hiszen náluk közvetlenül csak egy felnőtt tud segíteni, ha a gyerek elakad valamiben. Viszont a statisztikák szerint Magyarországon az egyszülős családok harmadában a felnőttek egyáltalán nem, vagy csak minimálisan értenek a számítástechnikához.

Több mint két hónapja nincs rendes tanítás a magyar iskolákban, és nem valószínű, hogy a nyári szünetig hátralévő pár hétben megnyitják az intézményeket - legalábbis Orbán Viktor erre utalt péntek reggel a rádióban. Az új rendszerre viszonylag zökkenőmentesen álltak át a diákok, tanárok, a Pénzcentrumnak többen is beszámoltak a tapasztalatokról.

Ugyanakkor az is biztos, hogy a szülőket hatalmas kihívás elé állította a digitális oktatás, hiszen a leckében, tanulásban nekik kell segédkezniük. Ám van mégegy aspektusa a dolognak, amiről kevesen beszéltek eddig: ha valamilyen technikai probléma adódna, akkor más lehetőség híján azt is a szülőnek kell elhárítania, hogy zökkenőmentes legyen a suli. Ezzel sok magyar szülőnek lehet problémája, főleg azokban a családokban, ahol egyedül nevelik a gyereket:

Magyarországon az egyszülős háztartások harmadában a felnőttek egyáltalán nem, vagy csak minimálisan értenek a digitális eszközökhöz

- derült ki az Eurostat számaiból. Ha azokat is hozzávesszük, akik csak "basic", azaz alap számítsátecnikai ismeretekkel rendelkeznek, akkor az egyszülős családok több mint 60 százalékát érinti a probléma.

Loading...

A szomszéd országok közül Romániát érinti leginkább a probléma, ahol ez az arány 43 százalékos - a harmadik legrosszabb az összesítésben. Csak a bosnyákoknál (46%) és Észak-Macedóniában (50%) vannak rosszabb helyzetben az egyszülős családok. Szerbiával egy szinten vagyunk, ott is az egyszülős családok 31 százalékában alacsony a felnőttek digitális tudásának szintje.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EU-átlag egyébként ebben a tekintetben 29 százalék, ezen a szinten van Szlovákia is, Szlovénia pedig egyel alatta. Horvátországban 26, Ausztriában pedig 21 százalék azon egyszülős családok aránya, akiknél gondok vannak a felnőttek számítástechnikai ismereteivel. A legjobban Izland áll (13%), de Norvégiában és Hollandiában sem kell szégyenkezni (16-16%).

Címkék:
hrcentrum, eurostat, digitális oktatás, napicsárt, szülők,