Nem semmi: ezek a magyar dolgozók 320 ezer forint bérkompenzációt is kaphatnak

Pénzcentrum/Portfolio2020. április 11. 15:19

Palkovics László innovációs miniszter ígéretének megfelelően egyedi jövedelemkompenzációban részesülnek a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalók a koronavírus-járvány miatt.

A pénteki Magyar Közlönyben nemcsak a speciális magyar kurzarbeit részletszabályai jelentek meg, hanem a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalók veszélyhelyzet idején megvalósuló foglalkoztatásának a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról című rendelet is.

Palkovics László kedden jelentette be, hogy jön az állami jövedelemtámogatás magyar módszere, valamint kiemelte, hogy a mérnöki és K+F munkakörben dolgozók számára 40%-os bértámogatást nyújt a kormány 3 hónapig, esetükben ugyanis a rövidített munkaidő nem értelmezhető, ugyanis egy fejlesztőmérnöknek, egy matematikusnak, egy közgazdásznak a kutatási tevékenysége nem kapcsolódik közvetlenül a rendelésállományhoz, ezért ők veszélyeztetettek.

Ezt a veszélyt szeretnénk ezzel kompenzálni

- indokolta akkor a döntést. Szerinte Magyarország az elmúlt 10 évben hightech iparú országgá alakult és ezt fent szeretnék tartani, a kutatás-fejlesztési kapacitások, amelyek eddig kialakultak most a válság miatt veszélybe kerülhetnek.

Ennek megfelelően a pénteki rendelet kimondja: az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal veszélyhelyzettel összefüggő gazdasági okból támogatást nyújt a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 3. § 15. pontja szerinti kutató-fejlesztőt (a továbbiakban: munkavállaló) foglalkoztató - kivéve költségvetési szerv - munkáltató (a továbbiakban: munkáltató) kérelmére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabályozás lényeges elemei:

  • A támogatás hónapokban állapítható meg.
  • A támogatás időtartama a támogatási kérelem benyújtását követően legfeljebb három hónap.
  • A támogatás havi összege munkavállalónként nem haladhatja meg a 318 920 forintot.
  • A támogatás havi összege a) ha a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti bruttó munkabére 670 000 forint, vagy ezt meghaladó összeg, akkor 318 920 forint, vagy b) ha a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti bruttó munkabére a 670 000 forintot nem éri el, akkor a 318 920 forintnak a munkavállaló bruttó munkabére és a 670 000 forint arányával számított összege.
  • Vagyis bruttó 670 ezer forintos munkabérig a munkabér 40%-át kapja meg a dolgozó. A felett fixen 318 920 forintot.
  • A támogatás a munkáltató részére havonta utólag kerül folyósításra.

A rendelet április 15-én lép hatályba, vagyis 1 nappal korábban, mint a magyar kurzarbeit-szabályok. Vagyis a kutató-fejlesztő munkát végző dolgozók nemcsak a jövedelemkompenzáció rendszerében lesznek kiváltságos helyzetben, hanem abban is, hogy 1 nappal előbb indíthatják el a bértámogatási folyamatot.

Előremutató, hogy a kormány ilyen mértékben épít és számít a K+F-tevékenységre és a kutatókra a válság alatt és után is, azonban annak fényében, hogy a más munkakörökben foglalkoztatottak, vagy éppen az elbocsátottak százezreinek ennél lényegesen kevesebb támogatás és figyelem jut (miközben egy jól szervezett gazdaság az ő tevékenységükre épül igazán), igencsak érdekes ez az egyedi szabályozás.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, kormány, bér, támogatás, kompenzáció, juttatás, rövidített munkaidő,