Tiszta vizet a pohárba! Tényleg elkeserítő a magyar nők helyzete a mezőgazdaságban?

HelloVidék2020. április 9. 08:14

A történelemkönyveket bújva számos fontos dátumra bukkanni, amelyek mérföldkőnek számítanak a férfiak és nők közti egyenjogúság elősegítésében. 1895-ben engedélyezték a hölgyek egyetemi tanulmányait, 1919 kaptak szavazati jogot, testi és lelki kizsákmányolásukat viszont csak 1997-től vette védelmébe az állam, ekkortól számít bűnténynek a családon belüli erőszak. Mivel azonban ezek a nemi egyenlőtlenségek több ezer évre nyúlnak vissza, mindig van hová fejlődni, ezt bizonyítja egy globális tanulmány, amely az agráriumban dolgozó nők helyzetét vette górcső alá. A HelloVidék ennek kapcsán megkeresett három, a szakmájában sikeres hölgyet, hogy megtudja, valóban annyira szörnyű-e a helyzet, mint ahogy azt a statisztikák mutatják.

Nőként sikeresen a mezőgazdaságban

A HelloVidék a témában három vidéken dolgozó nőt keresett meg, akik kezdetben nem a mezőgazdaságban képzelték el a jövőt, mára azonban egy olyan ágazatban sikeresek, amit arányában a férfiak uralnak. A kecskeméti Barcsik Gabriella eredeti végzettsége szerint cipőfelsőrész készítő, amivel a kiskunmajsai cipő ktsz-ben kezdett el dolgozni, de az alacsony fizetések miatt hamar átpártolt a mezőgazdaságba. Szüleinek köszönhetően nem volt idegen a terep, ők már korábban is libákkal foglalkoztak, így becsatlakozott férje munkásságába, a naposliba-keltetésbe, majd később saját indíttatásra a juhtenyésztésbe, ami igazi szerelemmunka lett a számára.

Először a keltetőben kezdtem dolgozni, majd én vittem a napos libákat a termelőkhöz, ők meg ledöbbentek, hogy mit keresek ott, mert ezt nem a nők szokták intézni. Amikor elkezdtem a birkatenyésztést, tartottam tőle, hogy egyedüli női tenyésztőként hogy fogadnak majd, de nagyon pozitívak voltak a reakciók, azonnal ismert lettem. Főleg az idősebb juhászoktól tartottam, hogy ők mit szólnak majd hozzám, de amint látták, hogy ez nemcsak egy föllángolás, rögtön elfogadtak. Előfordult, hogy valaki a férjemmel akart beszélni, mert azt hitte, hogy az állatok csak a nevemen vannak, és nem értek hozzájuk. Az elején sok meglepett arccal találkoztam, de semmi negatívumot nem tapasztaltam

- idézte fel 15 év tapasztalatát Barcsik Gabriella őstermelő, egy kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

A Gyulán ma már méhészként tevékenykedő Mikóné Hirth Beáta hivatása szerint az egészségügy területén tevékenykedik, viszont férje harmadik generációs méhészként hamar megfertőzte szakmaszeretetével. Közösen tanulták ki a mesterség rejtelmeit, hogy már férje édesapjától függetlenül vezethessék saját vállalkozásukat, azonban a feladatok időnként csak és kizárólag Beára hárultak, mikor párja külföldi munkája miatt nem tudott jelen lenni.

Minden szakma megtanulható bárki számára. A kaptárak pakolása, a pergetés, a kipergetett hordós mézek pakolása az, ami számomra nőként megterhelő, de ezek nem mindennapos helyzetek, csak akkor csinálom, ha a férjem éppen külföldön van. A 2017-es szezon nagyon embert próbáló év volt, ekkor az egész évet szinte egyedül csináltam 2 kisgyerekkel és 100 méhcsaláddal. Sokszor éreztem azt, hogy feladom, nem bírom tovább fizikailag, de a bizonyítási vágy mindig erősebb volt. Ez az év meg is hozta számomra a szakmai sikert, 4 éves méhész múlttal nőként egy teljesen férfiak uralta szakmában Magyarország év méze díjjal ismerték el a munkámat

- cáfolt rá minden nőkkel kapcsolatos sztereotípiára Mikóné Hirth Beáta. Ha ennél is részletesebben érdekel a magyar mezőgazdaságban dolgozó nők helyzete, okvetlenül olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, mezőgazdaság, hellovidék, nemi erőszak, nőkhelyzete,