Hiába tombol a munkaerőhiány, az ózdi gyárbezárás kész tragédia a térség számára

24.hu2020. február 17. 09:05

Még maga a polgármester is kétségbe esett, miután kiderült, hogy bezár az elektronikai alkatrészeket gyártó ABB-üzem Ózdon - számol be a 24.hu. Hiszen bár az országos munkanélküliségi ráta alacsony, nagyok a területi egyenlőtlenségek.

Kétségbeesésének egyik oka, hogy a gyár év végéig tervezett bezárása miatt a város adóbevételének harmadától-negyedétől eleshet. A másik, hogy a bejelentett 1200 fős elbocsátás több mint 5 százalékkal, 13,7 százalékra duzzasztaná az ózdi álláskeresők táborát. Abszolút számokban ugyanis éppen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet: tízszer annyi a nyilvántartott álláskereső, mint Győr-Moson-Sopron megyében.

Összesen 234 903 álláskereső volt 2019 végén Magyarországon, és közülük minden hetedik Borsod megyében él, miközben a megye népessége kevesebb mint 7 százalékát teszi ki az ország lakosságának.

Az ABB-gyár bezárásával is sok képzetlen munkás kerülhet az utcára, és nekik nagyon nehéz lesz más munkát találniuk, mivel Ózdon nincs hasonló gyár. Opcióként maradhat az ingázás, vagy a költözés, esetleg a sokkal rosszabbul fizetett közmunka.

Címkék:
hrcentrum, gyár, gyárbezárás, munkanélküliség, munkaerőhiány,