Ezeket az anyákat várja vissza a munkahely szülés után: nekik könnyű a visszatérés

Magyar Nemzet2020. február 14. 09:36

Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a szülők mindössze 46 százaléka folytatta munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment - derült ki egy friss kutatásból. 

"Nem vesznek vissza gyes után!" - mondja sok munkavállaló. "A családos munkavállaló hatékony munkaerő, jól gazdálkodik az idejével" - mondják a munkáltatók. E két kijelentés is jól érzékelteti, mennyire eltérően gondolkodnak a gyermekvállalás utáni munkába való visszailleszkedésről, írja a Magyar Nemzet. A Házasság hete konferencián elhangzottak szerint az elmúlt tíz évben hazánk vállalatai sokat fejlődtek ebben, de még mindig van bőven tennivaló a zökkenőmentesebb visszatérésért.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által végzett országos online kutatásban, amelyet a konferencián mutattak be, ezer 18 év feletti vett részt. Székely Levente, a Társadalomkutató Kft. kutatója elmondta: kiemelt céljuk volt, hogy felderítsék, milyen akadályokat látnak a gyermekvállalásban a magyarok, és ezeken a munkáltatók hogyan tudnak enyhíteni.

A visszailleszkedést az segíti legjobban, ha a dolgozó időben értesíti erről a munkaadót, és ha világos keretek születnek a munka mennyiségéről 

- fejtette ki a társadalomkutató. Kiss Katalin HR-szakértő szerint a sikeres reintegráció mindig kétoldalú, a cél az, hogy megtalálják a közös érdekeket a munkavállalók és a munkáltatók. 

Bár a szakadék a két nézőpont között teljesen nem tüntethető el, de közelíthetők az álláspontok 

- tette hozzá. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyire családbarát a cég, ahol dolgozik?

Így szólt a felmérés egyik kérdése, melyre a válaszadók 45 százaléka adta a legmagasabb, vagyis ötös értékelést, 19 százalékuk pedig négyest. A kutatás kimutatta, hogy akik ugyanahhoz a céghez mentek vissza a szülési szabadság után, ahonnan elmentek, 68 százalékuk ugyanabban, 17 százalékuk más, 10 százalékuk viszont alacsonyabb pozícióban folytatta munkáját.

A válaszadók 43 százaléka biztosra veszi, hogy visszaveszik, 23 százalékuk viszont egyáltalán nem biztos ebben. A munkavállalók több mint fele úgy gondolja, hogy a gyermek kétéves kora után térne vissza a munkájába. Az is kiderült, hogy az apák tekintélyes hányada, 38 százaléka vállalná a huzamosabb ideig tartó távollétet - erre a cégek hazánkban is kezdenek nyitottabbá válni. A sikeres visszatérést a cégek - csakúgy, mint a munkavállalók - a fokozatos visszatérés és a rugalmas foglalkoztatás, például a részmunkaidő lehetőségében látják.

Címkék:
cég, munkahely, szülés, munka, munkavállaló, gyermekvállalás, állás, munkáltató, anya, meló, családbarát munkahely, pozíció, családbarát magyarország,