Elmarad a leépítés a legendás magyar acélgyárban: nem nyugodhatnak meg a melósok

Pénzcentrum2020. február 13. 09:30

Mégsem lesz 350 fős leépítés a Dunaferrnél, sőt a dolgozók még béremelést is kapnak. Ám ezzel még nincs vége az ügynek, ugyanis a cégvezetés csak év végéig tett ígéretet arra, hogy nem küldik el a dolgozókat.

A Dunaferr bejelentette, hogy a tervezett 350 fős leépítést visszavonja és 2020 december 31-éig nem jelent be új csoportos létszámleépítést - mondta a hvg.hu-nak Molnár László a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője. Így a tavaly októberben bejelentett, 350 fős leépítést elnapolták az ISD Dunaferr Zrt.- nél.

Sőt, a szakszervezeti vezető szerint május elsejétől 3,4 százalékos alapbérfejlesztést is kap alanyi jogon minden dolgozó, júliustól újabb 6,8 százalékos alapbérfejlesztés jön.

Októberben a Portfolio birtokába jutott az a levél, amelyben a cégvezető a nehézségekről tájékoztatta a dolgozókat, és a 350 fős leépítést is bejelentette:

A közel féléve fennálló komoly gazdasági és pénzügyi veszteségek okán fordulok Önökhöz, megértésüket és együttműködésüket kérem. A helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője

- írta akkor drámai felütéssel Evgeny Tankhilevich, aki azzal folytatta, hogy a 2019-es év rendkívüli kihívások elé állította az európai acélgyártókat. Ismertetése szerint a 2008-as válság óta egyetlen évben sem volt ilyen súlyos a helyzet, mint most.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb acélfelhasználó iparágakban tapasztalható visszaesés az acélipar gyengülését, a kereslet csökkenését okozza, ami együtt jár a magas vasérc- és szénárakkal. Azaz, a kereslet csökken, miközben a termelés drágul. Költségeinket pedig még tovább növelik az Európára jellemző szigorú környezetvédelmi és szén-dioxid kibocsátási előírások terhei

- magyarázta.

A Dunaferr eddig tudott kitartani

- zárta levelét. A cégvezető ezek után külön felsorolta az európai gyárakat, amelyek már végrehajtották a leépítéseket, ezért szerinte valójában már most is több hónapos késésben van a dunaújvárosi vasmű.

Címkék:
hrcentrum, szakszervezet, leépítés, kirúgás, dunaferr, csoportos létszámleépítés,