Elképesztő számok: tízezrek élnek ebből a melóból Magyarországon

Pénzcentrum2020. január 4. 15:00

Több tízezer magyar dolgozott valamilyen takarítói munkakörben 2017-ben az Eurostat adatai szerint. Így azok közé a tagállamok közé tartozik hazánk, ahol alacsony a takarítók aránya: a teljes munkavállalói létszám 0,7 százaléka végzi ezt a tevékenységet.

Egyre többen helyezkednek el takarítóként, 2011 óta több mint 11 százalékkal nőtt az arányuk az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy a közösség munkavállalóinak 2,2 százaléka, azaz közel 3,3 millió ember felelt az épületek tisztaságáért 2017-ben, a legutolsó vizsgált évben - olvasható az uniós statisztikai hivatal legfrissebb jelentésében, amit a Magyar Nemzet szemlézett.

Az Eurostat adatai alapján a takarítói állások betöltésénél is észrevehető a megosztottság a kontinens nyugati és keleti tagállamai között: Belgiumban a legnagyobb a takarítói szolgáltatásokban dolgozók aránya, 3,8 százalék. Ezzel szemben Bulgáriában a legalacsonyabb, a helyi munkaerőpiac mindössze 0,2 százalékát fedi le ez a foglalkozás. Épülettakarítással 194 ezer vállalkozás foglalkozott 2017-ben unió-szerte.

Magyarországon 31 366 fő dolgozott valamilyen takarítói munkakörben 2017-ben. Ezzel a számmal azok közé a tagállamok közé tartozik hazánk, ahol alacsony a takarítók aránya: a teljes munkavállalói létszám 0,7 százaléka végzi ezt a tevékenységet.

 

Címkék:
hrcentrum, eurostat, takarítás, munkavállalás, takarító,