Itt van óriási esélyed új melót szerezni: tömegeket keresnek ebben az ágazatban

NapiCsárt2019. december 17. 14:02

Bár Magyarországon jelenleg rengeteg ember dolgozik, a nemzetgazdaság egészét tekintve rengeteg a betöltetlen állás. Olyannyira sok, hogy arányaiban, az Európai Unióban a nyolcadik legmagasabb a magyar adat. A legtöbb embert a Humán- egészségügyi, szociális ellátásban keresik, de ugyancsak rengeteg emberre lenne szükség az információ, kommunikáció, illetve az adminisztráció és szolgáltatást támogatók körében is.

A teljes európai uniós gazdaságot tekintve a betöltetlen állások aránya 2,3 százalék volt 2019. harmadik negyedévében - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Ez az arányszám igen stabilnak mondható, ugyanis az előző negyedéves adatok is ugyanekkorák voltak, míg 2018. harmadik negyedévében a betöltetlen állások aránya 2,2 százalék volt. 

Ha az egyes országok nemzetgazdaságában meglévő betöltetlen állások arányát is összehasonlítjuk, kiderült, hogy a tagállamok között bődületesen nagy különbségek mutatkoznak, ami a munkaerőhiány általános mértékét illeti. A listavezető Csehországban például a nemzetgazdaságban lévő munkahelyek 6,2 százaléka betöltetlen, ezzel toronymagasan az elsők is egyébként. Második helyen Belgium áll 3,4 százalékos aránnyal, míg a harmadik helyen megosztva Németország és Hollandia tanyázik 3,2 százaléknyi betöltetlen álláshellyel. 

Loading...

Ha megnézzük a teljes EU-s listát, láthatjuk, hogy Magyarországon a munkaerőhiány magasabb, mint az európai uniós átlag, hazánkban ugyanis a nemzetgazdaság egészét nézve,

az álláshelyek 2,5 százaléka betöltetlen volt 2019. harmadik negyedévében.

Ez pedig 0,2 százalékkal magasabb, mint az EU-s átlag, és összesítésben a 8. legmagasabb, ha az egész Európai Uniót figyelembe vesszük. Mindez azt is jelenti, hogy 16 ország mögöttünk van ezen a listán. Írországban és Bulgáriában például csupán az álláshelyek 0,8 százaléka betöltetlen, ezzel ők végeztek a lista alján. De szintén nagyon alacsony volt a betöltetlen álláshelyek száma Spanyolországba, Szlovákiában, Portugáliában és Romániában is. 

Kisebb lett a hiány

Az Eurostat friss jelentéséből 2018. harmadik negyedévétől, negyedéves bontásban is megnézhetjük, hogyan alakult az egyes országokban a munkaerőhiány. Így például Magyarországon 1 teljes év leforgása alatt valamelyest, egészen pontosan 0,3 százalékkal csökkent a betöltetlen álláshelyek száma a nemzetgazdaság egészét tekintve. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Ahogy az az adatokból látszik az utóbbi negyedéves mérésekkor Magyarországon stagnált a betöltetlen álláshelyek aránya, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy ez az egész Európai Uniót tekintve még mindig magasnak mondható. Mindez pedig azért jelent kiváltképp nagy kihívást, mert a foglalkoztatási rátánk éppen hogy csúcson van járatva, soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most. Olybá tűnik tehát, hogy a munkaerőpiaci kereslet sok esetben nem találkozik a kínálattal. 

A KSH idevágó adati szerint számokban mindez azt jelenti, hogy 2019. harmadik negyedévében 53 488 betöltetlen állás volt a versenyszférában, míg a költségvetésben 20 861. Arányait tekintve pedig a 3 legtöbb betöltetlen álláshely a következő három területen található Magyarországon (2019. harmadik negyedév):

  • Humán- egészségügyi szociális ellátás, betöltetlen helyek száma: 9 959
  • Információ, kommunikáció, betöltetlen helyek száma: 3 121
  • Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, betöltetlen helyek száma: 6 447

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, eurostat, eu, munkaerőhiány,