Rossz szokás okozhat galibát a munkahelyeden: ne tagadd, te is szoktál!

Pénzcentrum2019. november 10. 13:00

Nincs mit szépíteni: mindenkivel előfordul, hogy kicsúszik egy-egy csúnya szó a munkahelyen. Ez azonban sokszor eléggé káros is lehet a karrieredre nézve: most szakértők magyarázzák el, mi illik a melóban.

Bárkivel megeshet, hogy pont egy fontos dokumentum szerkesztése közben omlik össze a számítógépe, vagy belerúg az asztal lábába a munkahelyen. Ilyenkor bizony ki tudnak csúszni az ember száján csúnya szavak, most a CNN járta körbe a témát, hogy kiderüljön, illik-e a munkahelyeden káromkodni.

Richard Alaniz munkajogász arról beszélt, hogy mivel a csúnya szavak egyre szervesebb részei a mindennapoknak, sokaknak nehézséget okoz elkerülni őket. Márpedig ebből a munkáltatónak is gondja származhat: például akár ügyfeleket is veszíthet a vállalat, mert a dolgozók káromkodnak előttük.

Mindannyian felelősek vagyunk a saját önmárkánkért: ha elveszítjük a fejünket, akkor elveszíthetjük például a felettesek bizalmát, nem kapunk annyi feladatot, leveszik rólunk a felelősséget, letiltanak az ügyfelekről. Barbara Patcher szakíró szerint nem szabad ilyen képet felépíten magunkról a melóban, hiszen ha sokat beszélünk csúnyán akkor a kollégáink is kellemetlenül érezhetik magukat mellettünk. Patcher felidézett egy esetet, amikor egy vezető rengeteget káromkodott az értekezleten:

A kollégák mindebből leszűrték, hogy ő nem egy kedves ember, így nem is szerettek a társaságában lenni, elkerülték őt.

Egy másik szakértő azt javasolja, hogy akkor is vigyázzunk a nyelvünkre, ha csak barátilag beszélgetünk a kollégákkal.

Lehet, hogy spontánnak, jófejnek érzed magad, és egy kicsit le is eresztesz, de még mindig a munkahelyeden vagy! Fenn kell tartani valamiféle professzionalizmust: sosem tudhatot, ki hallja, ha úgy beszélsz, mint egy kocsis

- húzta alá Diane Gottsman, aki több könyvet is írt az irodai etikettről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Oké, azt el kell ismerni, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is kicsúszhat egy-egy csúnya szó. A szakértők azt is elárulták, mit kell tenni, ha véletlenük káromkodsz, mondjuk egy prezentáció közben.

Csak kérj bocsánatot, mond, hogy nem volt, és haladj tovább. Nem érdemes sokat rugózni rajta

- tanácsolta Gottsman, aki szerint egy-egy csúnya szó még nem jelenthet nagy problémát, de ha valaki a kelleténél többet káromkodik a munkahelyen, abból az jön le, hogy az illető nem tudja rendesen kezelni a stresszt.

A másik nagyon fontos dolog, hogy ha a munkahelyen csúnyán is beszélsz, a nyelvezetet ne vidd át az írott szövegekbe: ne káromkodj e-mailekben, hangüzenetekben vagy a munkahelyi csetben! Vicki Salemi, a Monster karrier-szakértője szerint a tréfásnak szánt e-mailek könnyen visszajuthatnak a vezetőséghez, akik nem biztos hogy jó szemmel olvassák ezeket a sorokat.

Címkék:
hrcentrum, munkahely, iroda, munkajogász,