Ezzel a módszerrel garantált a fizuemelés? Óvatosságra intenek a HR-esek

Pénzcentrum2019. október 22. 16:30

Egy állásajánlattal a kezedben könnyebben harcolhatsz ki magadnak előnyöket az eddigi munkahelyeden is: feltéve, ha tényleg maradni akarsz. Ugyanakkor a szakértők szerint ez egy kétélű fegyver: előfordulhat, hogy fordítva sül el a dolog.

Egy állásajánlattal a jelenlegi munkahelyeden is komoly előnyöket tudsz kiharcolni magadnak: ugyanakkor a szakértők szerint óvatosnak kell lenni, hiszen egy másik ajánlat nem jelentheti egyből fizetésemelést, vagy előléptetést. Deborah Kolb a CNN-nek arról beszélt, hogy egy megkeresés felhatalmazza a munkavállalókat a tárgyalásra, amiből akár jól is ki lehet jönni, hiszen a munkáltató eddig kényelmes helyzetben volt, de a másik állásajánlattal már komoly veszélyben érezheti a pozícióit.

Nem ajánlott arrógáns stílusban kezdeni, még akkor sem, ha ütőkártyánk van. Nem mondhatjuk egyből a főnjöknek, hogy: hé, kaptam egy másik ajánlatot, mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy megtarts?

- mondta a lapnak Alex Twersky, a Resume Deli társalapítója. Ez a stratégia még azzal a veszéllyel is járhat, hogy túlságosan elmélyíti a kapcsolatodat a munkáltatóddal, hiszen ő megtette amit kértél, cserébe, hogy maradj. A szakember azt javasolja, hogy a másik állásajánlatot használjuk biztosítékként: 

először őszintén mond el a főnöködnek, hogy hol látod magad jelenleg, és merre szeretnél előrelépni mind felelősség, mind fizetés tekintetében. Aztán jöhet a dolog neheze

Fontos, hogy pozitívan vezesd fel az ajánlatodat: ha valóban nem akarsz távozni a cégtől, akkor ezt tedd világossá, de tedd hozzá, hogy cserébe azért te is kézzelfogható dolgokat vársz el. Josh Doody HR-szakértő a téma kapcsán azt mondta, bele kell kalkulálni, hogy fordítva sül el a dolog: előfordulhat, hogy a főnök inkább nem téged bíz meg egy egy hosszabb távú projekttel, hiszen tart tőle, hogy lelépsz.

A szakemberek a CNN-nek azt mondták, hogy nem szabad túl sokat elárulni az új ajánlatról, ha fizetésemelést szeretnél kicsikarni. Ha a vezetőség többet akar tudni a részletekről, akkor sem ajánlott pontos számot megadni, inkább csak egy fizetési tartományt. Vélhetően így is meg fogják adni, amit kérsz, ha azt akarják, hogy maradj a cégnél.

Komolyabb béremelést akarnak a fiatalok

A módszer főképpen a fiatalabb korosztály körében lehet népszerű, hiszen a dolgozó fiatalok többsége, 73 százaléka a jövőben magasabb fizetéssel számol. Ebből a megkérdezettek több mint fele, 54 százaléka kisebb mértékű, infláció alatti emelést vár, míg 19 százalék nagyobb növekedéssel számol - derült ki a K&H legutóbbi felméréséből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A KSH adatai szerint a 20-29 évesek átlagos nettó fizetése az idei első negyedévben 208 ezer forintot tett ki.

Amennyiben valóra válik a fiatalok várakozása, akkor 1-3 százalékos fizetésemeléssel 210-214 ezer forintra növekedne a keresetük. Az optimistábbaknak, akik az inflációt meghaladó növekedésre számítanak, egy 5 százalékos emelés esetén több mint 218 ezer forintra ugrana a bevételük. A kutatásból kiderül az is, hogy az érintettek 64 százaléka stabilnak látja az állását, harmaduk pedig úgy gondolja, hogy könnyen találna új állást, közülük is leginkább a férfiak és a központi régióban élők optimisták.

Hiányzik a megbecsültség, a fejlődési lehetőség

Érdekes, hogy a dolgozó fiatalok közel fele, 49 százaléka szereti a munkáját, ugyanakkor ennél már jóval kevesebben látnak fejlődési, előrelépési lehetőséget a jelenlegi állásukban: a 2018 utolsó negyedévében mért 32 százalékról 22 százalékra esett vissza az arányuk. Szintén kevesebben, a fiatalok mindössze 37 százaléka érzi megbecsültnek magát a munkahelyén. 

Az országon belül pedig jelentősek az eltérések: a fővárost is magában foglaló központi régióban 54 százalék nyilatkozott pozitívan ebben a kérdésben, ezzel szemben a keleti megyékben már csak 33 százalék, a nyugati országrészben pedig 27 százalék gondolta így. A munka és magánélet összeegyeztetését a dolgozó fiatalok kevesebb mint fele, 39 százaléka tudja saját bevallása szerint jól megoldani. Ennek ellenére mindössze 21 százalék tervez külföldön dolgozni, és ez is inkább a férfiakra jellemző.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, bér, béremelés, fizetésemelés,