Elképesztő: ennyit keres egy pincér a legendás pesti kifőzdében

Pénzcentrum2019. szeptember 1. 12:55

A statisztikai hivatal szerint legrosszabbul még mindig a vendéglátóiparban dolgozók keresnek, éppen ezért, akinek tényleg kell ember, az mindent megtesz, hogy felhívja magára a figyelmet. Például olyan hirdetést ad fel, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A fiatalok körében kedvelt, Frici papa étterem (kifőzde) 400 ezres fizetéssel csábít felszolgálókat.

A nettó átlagkereset a legfrissebb adatok szerint 242 600 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve pedig 250 100 forint volt. A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (672 300 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (236 300 forint).

Érthető tehát, hogy nem vonzó ez a terület, egyre kétségbeesettebben keresnek az éttermek szakácsot, pincért, méghozzá az átlagos bérnél jóval magasabb keresetért. A 6. kerületi legendás, fiatalok körében kedvelt étterem (kifőzde), a Frici papa például 

400 ezres fizetéssel csábítja a felszolgálókat heti négy napos munkarendben.

Persze bruttó összegről van szó, mégis kiemelkedik a fent említett 236 300 forintos vendéglátói átlagból.

Jön a garantált fizu

A tartósan kritikus munkaerőhelyzet miatt garantált ágazati bérminimum jöhet a turizmusban jövőre: a mindenkori szakmunkás-minimálbérnél várhatóan több tízezer forinttal magasabb alapösszeg bevezetését a munkaadók kezdeményeznék, akik ágazati kollektív szerződésben állapodnának meg az év végéig - számolt be korábban a Pénzcentrum is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ágazat szereplői belátták, hogy hosszú távú megoldásra van szükség, amely ezen a pályán tartja, sőt várhatóan más területekről is a turizmusba vonzza a dolgozókat.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, étterem, bér, vendéglátás, kereset, átlagfizetés, bérminimum, felszolgáló, kifőzde,