Hihetetlen, mennyi pénzt szakíthatsz a természet lágy ölén: folyamatos a toborzás

HelloVidék2019. augusztus 23. 08:16

Magyarországon 10 nemzeti park működik, melyek igazgatóságai az ország egész területén tevékenykednek. A nemzeti parkok dolgozói rendkívül változatos és szerteágazó feladatokat látnak el, ugyanakkor úgy tűnik, hogy ez a terület sem menekült meg a munkaerőhiánytól. A HelloVidék végigböngészte a nemzeti park igazgatóságok által közzétett álláshirdetéseket, és arra jutottak, hogy elég komoly elvárásoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek. A legtöbb helyre felsőfokú végzettséget, nyelvtudást és jogosítványt kértek, ugyanakkor a juttatásként egy pályakezdőnek a garantált bérminimummal kell beérnie - írja a lap.

A nemzeti parkok nagyrészt határozatlan idejű kormányzati szolgálati jogviszonyt kínálnak, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény rendelkezései az irányadók. A fizetés tehát nagyban függ a pályán töltött időtől, tapasztalattól, végzettségtől, a munkakör felelősségi körétől, de el kell érnie a garantált bérminimumot, ami jelenleg bruttó 195 ezer forint egy hónapban. A törvényben megállapított juttatást a teljesítményértékeléstől vagy minősítéstől függően a munkáltatói jogkör gyakorlója megemelheti a besorolás szerinti előmeneteli fokozathoz tartozó illetmény felső határáig - írja a portál.

A váltás 3, 11 és 25 évente van, tehát ennyi időt kell várnia egy kormánytisztviselőnek arra, hogy magasabb előmeneteli fokozatba lépjen. A kormánytisztviselőkre vonatkozó - nemrég hatályba lépett - törvény szerint a kormánytisztviselőt évi húsz munkanap alapszabadság illeti meg, a jogviszony létesítése után pedig 3-6 hónapos próbaidő kezdődik.

Általánosságban elmondható, hogy minden nemzeti parki álláshirdetésnél alapvető elvárás a cselekvőképesség, a büntetlen előélet és a magyar állampolgárság. A különféle pozíciókhoz más-más elvárások tartoznak, azonban munkaerőhiány ide vagy oda, meglehetősén komoly feltételeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek. Minderről bővebben a HelloVidéken olvashatsz!

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, foglalkoztatás, munkaerő, nemzeti park,