350 ezres fizetéssel csábítják a pincéreket a Balatonra: de vajon meg is kapják?

Pénzcentrum2019. május 28. 14:30

Egyre több vendéglátós állásajánlatra bukkanni az interneten, melyekben a Balaton partjára keresnek embereket, egyik-másik pedig kimagaslóan jó fizetéseket ígér. De vajon tényleg azt kapja a jelentkező, amit ígérnek neki? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Habár az időjárás még nem igazán mutatta meg kegyes arcát idén, a balatoni szezon már startra kész: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a különböző álláskereső Facebook csoportokba szinte percenként érkeznek be az újabb és újabb hirdetések. Fagyisokat, szakácsokat, felszolgálókat keresnek igazán kecsegtető ajánlatokkal.

Rendszeresen foglalkozunk a magyarországi kereseti lehetőségekkel, bérekkel, és sok olyan álláshirdetést szemlézünk, amelyben konkrét béreket is feltüntetik. Az érdeklődőknek azonban érdemes elolvasni a hirdetés alatti kommenteket, esetleg utánajárni az ajánlatoknak, mert sokszor az ajánlat köszönőviszonyban sincs a valósággal. 

Egy friss hirdetés szemet szúrt a Pénzcentrum szerkesztőinek, melyben havi nettó 350 ezer forintot kínálnak egy siófoki étteremben a leendő felszolgálónak.

Kíváncsiak voltunk, ezért cserébe mennyit kell dolgozni, és vajon a hirdetésben szereplő nettó fizetés miképp áll össze. Telefonbeszélgetésünkkor annyi kiderült, hogy bejelentett munkáról van szó, német nyelvtudás szükséges az állás betöltéséhez, ám ennek a 350 ezres fizetésnek egy része a borravalóból tevődik ki. Hogy az pontosan mennyi, végül nem derült ki, mivel a beszélgetésünk közben hirtelen betöltötték az állást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szemléletváltásra lenne szükség

Tavalyi év során, sőt, már 2017-ben jelentkezett a probléma, a Pénzcentrum is több alkalommal beszámolt róla, hogy hiába a sok vendég, nincs, aki kiszolgálja őket, és tarthatatlan a munkaerőhiány. Több vendéglátóegység a szezon közepén kénytelen volt bezárni, hiszen egészen egyszerűen nem volt, aki dolgozzon a partmenti büfékben, éttermekben.

Nem vitás, a kifizetett munkabér az elsődleges szempont, de egyre erőteljesebb tendencia, hogy a munkakörülmények, a főnök hozzáállása, a jó csapat szellem tartja meg vagy űzi el a munkavállalót. Ezekhez kell megoldásokat adni a szolgáltatni szférának, hogyan meg tudja tartani munkatársait, képezze őket, hogy a következő szezont is együtt kezdhessék

- mondta el Vágó Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) Veszprém Megyei Képviseletének elnöke. Ahogy a megszólalásokból is jól látszik, létező és sürgető problémáról van szó, ám az fizetések egekig tornászása a megoldás csak egy része, emellett szemléletváltásra is szükség lenne. Magas fizetéssel ugyan a figyelmet fel lehet kelteni, de a hosszú távú, sikeres együttműködéshez már kevés.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, Balaton, bér, hotel, munkaerőhiány, pincér, felszolgáló, telefonbeszélgetés,