Bajban van az építőipar: ezeket a hiányszakmákat kevesen választják

Pénzcentrum2019. április 25. 15:50

Valósággal fuldoklik az építőipar a szakemberhiánytól. Egyre kevesebb fiatal választja az építőipart. Vannak szakmák, ahol látótávolságba került a kihalás. A megoldáshoz a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra van szükség - véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Markovich Béla szerint rövid távon fellélegzést jelenthet a szakmai átképzés. El kell érni, hogy azok a felnőttek, akik a saját szakmájukban, a jelenlegi munkájukban nem találják a helyüket, kipróbálják magukat egy építőipari szakmában is. Ma az építőipar kiemelkedő egzisztenciát kínál.

A szakember szerint hosszú távon két dolgot lehet tenni. Vagy olyan szintre fejlesztjük az építési munkák gépesítését és automatizálását, hogy az élőmunkaigény lecsökkenjen és ezt a mennyiséget a csökkent számú szakember is el tudja végezni. Vagy a gépesítés egészséges szintje mellett gondoskodni kell a szakember utánpótlásról. Ez megoldható külföldi szakmunkások és segédmunkások behozásával, de ez csak rövidtávú segítség. Ráadásul ez a munkák minőségének a rovására menne.

A legegészségesebb az lenne, ha minél több gyerek választana építőipari szakmákat.

Vissza kell adni az építő szakmák megbecsülését, mert enélkül nem érhető el változás. De ehhez nagyon sokat kell változnia az építőiparnak is. Fontos, hogy a mostani szakemberek között is elültessük az igényesség gondolatát, hogy foglalkozzanak azzal, milyen az öltözékük, és mennyire ápoltak, mert ezzel példát vagy éppen ellenpéldát mutatnak a fiataloknak.

Ehhez azonban társadalmi méretű változásokra van szükség. Meg kell változtatni a gyerekek, a szülők, a pedagógusok nézeteit az építőiparról. El kell érni, hogy úgy gondoljanak az építőipari szakmákra, hogy az egy valódi perspektíva, lehetőség a gyermekeik számára 

- véli Markovich Béla. Az ügyvezető szerint a kormánynak összefogva a nagy építőipari cégekkel kellene egy széles, hosszú kampányt folytatnia a gyerekek, a szüleik felé, megmutatva, hogy miért érdemes most építőipari szakmát választani a gyerekeknek.

Címkék:
hrcentrum, építőipar, szakma, munkaerő, penzcentrum, szakember, hiány,