Szerb és ukrán melósok oldhatják meg a magyar munkaerőpiaci gondokat

Világgazdaság2019. április 5. 09:30

Az utóbbi években a munkaerőhiány rengeteg területen állandósult: a foglalkoztatók már nem tudják magyar dolgozókkal betölteni az állásokat. Ilyenkor az unión kívüli külföldi munkavállalók alkalmazását is megfontolják a cégek.

Az uniós és a magyar munkaügyi szabályozás szerint az unión kívülről érkezők Magyarországon csak előzetes kormányhivatali engedéllyel vállalhatnak munkát. A hazai szabályozás egy kivételt azonban tesz a Magyarországgal határos harmadik országokkal, azaz Szerbiával és Ukrajnával: az innen érkezők munkába állását bizonyos szakmáknál nem kötik munkavállalási engedélyhez.

Tovább bővült az a lista, mely meghatározza, hogy a fent említett két országból milyen állásokra lehet engedély nélkül szerződtetni munkavállalókat. Jelenleg 119 ilyen munkakör van: magasan kvalifikált munkaerőből és fizikai munkára jelentkezőkből van a legnagyobb a hiány.
Gépész- és építőmérnökök, szoftverfejlesztők és rendszergazdák, valamint gépszerelők, összeszerelő munkások, autóbusz-, metró- és villamosvezetők szerepelnek a listán.

Címkék:
hrcentrum, ukrajna, munkaerő, eu, szerbia, vendégmunkás, villamosvezető, munkavállalási engedély,