Menetelnek a boltos bérek: ez az árakon is meglátszik

Pénzcentrum2019. március 29. 20:00

A boltos világban is folytatódott a bérek nagy menetelése. 2019 januárjában újabb 30 ezer forinttal kellett a boltos béreket emelni. 2016-2019 között 90 ezer forint, 50 százalék körüli volt a béremelések nagysága, sokkal több, mint a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Ez is persze benne van az árakban.

2016 óta folyamatos, jóval 10 százalék feletti béremelésre kényszerült a boltos világ is.  A bérnövekedések üteme évente 14-15 százalék környékén mozgott 2018-ig a januári havi bruttó átlagkereseteket nézve, ami 2019 januárjában 12 százalék-ra csúszott le. Ez is azért 30 ezer forinttal vastagabb hó végi borítékot jelentett, minden esztendőben - írja a blokkk.com szakportál.

A boltos fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők) körében a boltos átlagnál nagyobb volt a tempó, 2017-ben 19 százalék, ez az ütem 2019-ben 13 százalék-ra olvadt. Az elmúlt három esztendőben az év eleji boltos keresetek az alkalmazottak teljes körében 90 ezer forinttal, közel másfélszeresére ugrottak. Az eladók, pénztárosok, árufeltöltők keresete is hasonló ütemben emelkedett 2016-2019 között. Kellett, mert a munkaerőhiány és a minimálbérek kötelező emelése, de főleg az előbbi, nagyot tolt a boltos világ bérein is.

De hát a januári béremelésekkel nem úszták meg a boltosok a bérgazdálkodást, izzadni kellett év közben is. Az eladókért ugyanolyan éles verseny folyik, mint a vásárlókért, hiszen izegnek-mozognak is boltról-boltra, meg máshová is az eladók (szaknyelven nagy a fluktuáció). Kivétel nem volt, minden évben hónapról-hónapra feljebb kellett tornázni a boltos béreket. Így persze év elején, januárban a megelőző decemberhez mérve már kisebb volt a megugrás, és megállás nem volt.

És a végeredmény persze az, hogy évről-évre egyre többet kellett a boltosoknak is a bérekre fordítaniuk, amit persze a végén a többi költséggel együtt a vásárló fizet. Ezért sem lehet azt mondani, hogy tessék még többet emelni, mivel azért a vásárló árérzékenysége, hiába több a pénze, nem változott. És a boltos bevételek elmúlt ékekben mért 5-6 százalék körüli emelkedése mellett sokkal nagyobb ütemben nőttek a boltos keresetek, az éves átlagokat is nézve.

Címkék:
béremelés, bérek, alkalmazott, boltok, blokkk.com, boltosok,