Nem volt szezon, nem is kerestek annyi melóst tavaly év végén

Pénzcentrum2019. március 12. 09:00

Vélhetően a szezonalitás is közrejátszott abban, hogy 2018 utolsó negyedévében kevesebb lett a betöltetlen álláshely, mint az előzőben. Hiszen télen a mezőgazdaságba és az építkezésekre sem kell annyi ember.

Tavaly az utolsó negyedévben 83 337 állás volt betöltetlen, mely a harmadik negyedévhez képest 4300-zal kevesebb ilyen pozíciót jelent. A 2015 harmadik negyedéve óta tartó folyamatosan emelkedő trend így megtört, az okok között szerepelhet az is, hogy a kormány mozgósította a munkaerőtartalékokat, de a mezőgazdasági és építőipari munkák szezonalitása is befolyásolhatta, hiszen ezekben télen egyszerűen megszűnnek a betöltetlen munkakörök - írja az Mfor.

A nemzetgazdasági összesített adatoktól egyes ágak eltérnek: az ingatlanügyek területén például 19 százalékkal 434-ről 516-ra emelkedett a betöltetlen állások száma. A szállítás, raktározás területén 4252-ről 4897-re nőtt az üres állások száma, míg az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek ágazatában 9568-ról 10 101-re emelkedett a betöltetlen pozíciók száma.

Csökkent viszont a betöltetlen állások száma a többi között a kereskedelem, gépjárműjavítás és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén (23 százalék), az egyéb szolgáltatás területén (21 százalék) valamint a pénzügyi, biztosítási tevékenység és a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatban (12-12 százalék)

Címkék:
hrcentrum, építőipar, munkaerőhiány, mezőgazdaság,