Ez kemény: ennyivel több férfi dolgozik Magyarországon, mint nő

NapiCsárt2019. március 5. 14:00

EU-s átlag fölötti a különbség a férfiak és a nők foglalkoztatottsági rátája között Magyarországon - nem most kezdett el mélyülni a szakadék. A régióban a bolgárok, horvátok, osztrákok is jobban állnak, mint mi. Emellett a nők rosszabbul is keresnek hazánkban, mint a férfiak.

Több mint 15 százalékkal több 20 és 64 év közötti férfit foglalkoztattak 2017-ben, mint nőt - derült ki az Eurostat adataiból. A számok szerint a szakadék 2013-ban kezdett mélyülni: ekkor 12,4 százalék volt a különbség, szemben a 2012-es 11,1 százalékkal. Innentől kezdve pedig minden évben egyre csak nőtt a különbség a nemek között: a legnagyobb ugrás 2016-ról 2017-re volt: ekkor ugrott fel az arány a már említett 15,3 százalékra 14-ről.

Az uniós átlag 11,5 százalékos különbség, ami 2013 óta stagnál. Az EU-s országok közül pedig Máltán a legrosszabb a helyzet: itt 24,1 százalékkal foglalkoztatnak több férfit, mint nőt. Az olaszok és a görögök szinte fej-fej mellett állnak: 19,8, illetve 19,7 százalékkal. Romániában pedig 17,1 százalék a különbség a férfiak és a nők foglalkoztatottsági aránya között.

Loading...

Régiónkban a csehek nagyjából úgy állnak, mint mi, 15,8 százalék a különbség, Lengyelországban 16,4, a szlovákoknál pedig 12,8 százalékkal dolgozik több férfi, mint nő. EU-s átlag alatti a különbség a horvátoknál (10,6%), Bulgáriában és Ausztriában is (8-8%).

Litvániában szinte ugyanannyi a férfiak és a nők foglalkoztatottság,a csak egy százalék a különbség, a finneknél 3,5 százalékos a különbség, a svédeknél pedig 4 százalék.

Kevesebbet is keresnek

A nők munkaerőpiaci hátránya nem csak a foglalkoztatottsági arányukban, és az áltagos bérek különbségében jelenik meg. Sokkal nagyobb társadalmi problémát jelent a bérrendszeren belüli egyenlőtlenség. Ennek pedig már van az állam által előidézett oka is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben a versenyszféra 5 fő feletti foglalkoztatóit és a közszférát nézzük, akkor látszik, hogy ebben a szegmensben 2016-ban 50,5 százaléka volt a női dolgozók aránya. (Ennek fő oka, hogy a közszférában dolgozók 75százaléka nő.) Az egyes jövedelmi kategóriákban jelentős a nemek közötti különbség. A társadalom rosszabbul kereső alsó felének (első öt decilis) 52 százaléka nő, míg a felső ötödben már csak 49 százalék. Amennyiben a felső tíz százalékot, a legjobban kereső réteget nézzük ott már csak 38 százalék-os a nők aránya.

Amennyiben a kereseteket összeadjuk, akkor az 5 fő feletti foglalkoztatóknál és a közszférában dolgozók körben a bruttó jövedelem 53 százalékát viszik haza a férfiak, és így 47százalékát a nők. A 35 év alatti dolgozói társadalom esetében azonban a nők már csak 43 százalékát szerzik meg a munkajövedelmeknek.

Címkék:
hrcentrum, eurostat, nők, foglalkoztatottság, napicsárt,