Közel a sztrájk a Hankook-gyárban: itt vannak a dolgozók követelései

Pénzcentrum2019. február 27. 13:00

Március közepén állhat le a munka a Hankook dunaújvárosi gyárában, ha addig a szakszervezetek nem tudnak megegyezni a vezetéssel a béremelésről. A dolgozók már fel is vázolták követeléseiket, és határidőt is szabtak az üzem vezetésének.

Továbbra sem ült le tárgyalni a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetével a dunaújvárosi Hankook gumigyár vezetése, a munkavállalók érdekvédelmi képviselete a sztrájktörvény értelmében egyeztető eljárást kezdeményezett - közölte a szakszervezet.

A dolgozók bejelentették a 18 százalékos alapbérfejlesztési igényüket, javasolják a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását. Jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlékot kívánnak elérni. Az egyeztető eljárás kezdő időpontja jövő hétfő, azaz március 4.

Amennyiben a követelések nem teljesülnek, ettől a naptól kezdve hét napon belül számolhat a cég vezetése a sztrájkkal.

A szakszervezet a múlt héten jelentette be, hogy megalakult a sztrájkbizottság, mivel a Hankook-gyár vezetői nem tárgyalnak velük a béremelésről. Mint írták, "pattanásig feszült" a helyzet a dunaújvárosi gumigyárban: a szakszervezet közlése szerint a cégvezetés február 20-ra ígérte az újabb konzultációt, amelyen a képviselője nem jelent meg, érdemi javaslatot nem küldött, és azt állította, hogy nem volt módja a távol-keleti tulajdonossal egyeztetni.

Címkék:
hrcentrum, Hankook, sztrájk, béremelés, munkabeszüntetés, dunaújváros, sztrájktörvény,