Válaszút előtt a magyar melósok: bevállalják ezt, vagy mennek a levesbe

Pénzcentrum2019. február 18. 14:29

Nem csak Magyarország, de az egész régió súlyos munkaerőhiánnyal küzd: több százezer dolgos kéz hiányzik az öreg kontinensről. A Központi Statisztikai Hivatal itthon 80 ezerre teszi a betöltetlen álláshelyek számát, ez azonban csak óvatos becslésnek bizonyult: a Portfolio kalkulációja szerint 280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szükség. Egy friss statisztika szerint a meghirdetett álláshelyek jelentős részét  nem tudják zökkenőmentesen betölteni a munkaadók.

Magyarországon a munkáltatók több mint fele, 51 százaléka nem tudja zökkenőmentesen betölteni a meghirdetett álláshelyeket, ezzel elég rosszul szerepeltünk az OECD összesítésében. Hasonlóan rossz a helyzet a lengyeleknél, és Németországban is. Európában nálunk rosszabbul csak a szlovákok (54 százalék), a görögök (61 százalék) állnak, valamint a törökországi munkáltatók 66 százaléka mondta azt, hogy nem tudja betölteni az üres álláshelyeket. A legnehezebb helyzetben a Japánban működő vállalatok vannak az OECD kimutatása szerint, ott a munkáltatók 89 százaléka küzd ilyen gondokkal.

Loading...

Írországban nincsenek ilyen gondok, legalábbis a cégek csupán 18 százaléka nem talál megfelelő munkaerőt. Nagy-Britanniában ez az arány 19 százalék és Hollandiában is csak a vállalatok 24 százalékának vannak ilyen gondjaik.

A régióban csak a szlovákoknál nehezebb munkaerőt találni, Ausztriában csak a cégek 46 százalékának okoz gondot a megfelelő dolgozók megtalálása, Szlovéniában a cégek 40 százaléka nem tudja rendesen betölteni az üres helyeket, míg a cseheknél ugyanez az arány csupán 36 százalék.

Változnak az idők, de mi nem megyünk utánuk

A szervezet szerint azért nem tudják megfelelően betölteni az állásokat a munkáltatók, mert a dolgozók nincsenek kellőképpen felkészülve a változó technológiákra. Emellett a felnőttképzési rendszereket is meg kellene reformálni az OECD szerint, mivel az átképzési, fejlődési lehetőségek a legfontosabb garanciái annak, hogy a jövőben is biztosan legyenek szakemberek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor a statisztikák szerint a tagországokban csak ötből két felnőtt vesz részt a továbbképzéseken, amelyeken elsajátíthatják "a jövő munkáit", a legrosszabb az arány az alacsonyabb végzettségűek és a hátrányos helyzetűek között. A lemaradó csoportok közé tartoznak az idősebbek, az alacsony bérű és az ideiglenes munkavállalók, valamint a munkanélküliek.

A technika fejlődésével az állások nagyjából 30 százalékát kell majd megreformálni a jövőben az OECD szerint, ezért nagyon fontos a melósok átképzése. Értelemszerűen a legveszélyeztetebbek azok a munkavállalók, akik keveset képzik magukat, ez a csoport OECD-s országok munkavállalóinak 40 százaléka, és az is elég lesújtó adat, hogy a melósok fele nem is akarja, hogy továbbképezzék. Pedig az OECD-jelentés is hangsúlyozza a jó minőségű képzés fontosságát, amely a munkaerő-piaci igényeket kielégítő készségekkel látja el az embereket.

Hol tartanak a magyarok?

"A felnőttkori tanulás egyre többek számára válik fontossá, miután az emberek mind inkább felismerik, hogy az új ismeretek, szakmák révén növelhetik a versenyképességüket a munkaerőpiacon, aminek köszönhetően bővülnek a választási lehetőségeik és csökkenhet a kiszolgáltatottságuk a kedvezőtlen foglalkoztatási változásokkal járó időszakokban is" - mondta el korábban Herczeg Rudol, a Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője.

Címkék:
hrcentrum, munka, állás, munkaerőhiány, munkáltatók,