A legrosszabb brexitre készül az EU: vésztervvel mentenék a kinti magyar diákokat

Pénzcentrum2019. február 5. 16:30

A legrosszabbra számítva vészhelyzeti Erasmus-javaslatot nyújt be a törvényhozásnak az Európai Bizottság. A cél az, hogy az érintettek egy esetleges megegyezés nélküli brexit után is Nagy-Britanniában maradhassanak. Illetve rendeznék a brit résztvevők helyzetét is.

Egy vészhelyzeti Erasmus-javaslatot nyújtott be az Európai Bizottság a törvényhozóknak arra az esetre, ha Nagy-Britannia egyezség nélkül zuhanna ki az EU-ból. Ez arról szól, hogy mindenki, aki a kilépés előtt elkezdte a programját Nagy-Britanniában, az be is fejezheti, azokkal a feltételekkel, amelyekre szerződött. Ugyanez vonatkozna a többi országban ilyen formában tanuló és dolgozó britekre is - írta az Index.

Jelenleg nagyjából 14 ezren vannak az Egyesült Királyságban a program keretein belül, és nagyjából hétezer brit tölti most a tanulmányi félévét, gyakornokságát, szakképzését valamelyik másik Erasmus-országban. Sophia Eriksson Waterschoot, a bizottság Erasmus+-ért felelős igazgatója kijelentette: tudják, hogy milyen durván érintené a rendezetlen kilépés a programban résztvevőket, ezért adták be ezt a javaslatot, amely megvéd mindenkit, akit külföldön érne a brit kilépés. Kiemelte, hogy a javaslat az Erasmus+ összes mobilitási programjára vonatkozna, tehát nemcsak az egyetemi-főiskolai hallgatókat védené, hanem például a gyakornokokat, önkénteseket, szakmai látogatást töltőket, ifjúságsegítőket is.

Hozzátette, ha életbe kell léptetni az intézkedéseket, akkor az intézményeken keresztül fogják értesíteni az érintetteket. A javaslatot villámgyorsan kell elfogadnia az európai törvényhozásnak, hiszen közeleg a kilépés jelen állás szerinti dátuma, március 29-e.

Ha sikerül megegyezni, akkor nem kell az intézkedés

Amennyiben mégis sikerül a briteknek megegyezéssel kilépni az EU-ból, akkor egy 21 hónapos átmeneti időszak kezdődik, minden marad ezalatt a "régiben". Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az átmeneti időszak után is lehet-e majd menni Nagy-Britanniába a programmal. Ennek elvi akadálya nincs, hiszen Norvégia, Izland, Macedónia, Szerbia, Törökország és Liechtenstein is tagjai az Erasmus+-nak, holott egyik sem EU-s ország. A részletekről Londonnak kell megállaponia Brüsszellel.

Címkék:
hrcentrum, eu, erasmus+, megállapodás, brexit, nagy-britannia,