Orbán Viktor: A gazdaság stabil, és ez várható az idei évben is

Pénzcentrum/Portfolio2019. január 10. 11:08

Csütörtökön 10:30-kor kezdte az év első kormányinfóját Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta semmilyen meglepetés nem várható a téren, marad-e Matolcsy György az MNB elnöke, kiderült továbbá az is, hogy a terv az, a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak.

Budapest Bank eladása

Van egy megállapodásunk az EBRD-val, ebben szerepel, hogy a Budapest Bankot visszaadjuk a magánszektornak.

Matolcsy marad a jegybankelnök élén?

Hangzott el a kérdés a Reuters kérdésére. Orbán Viktor válasza: semmilyen meglepetés nem várható!

Nemzeti konzultáció a demográfiáról

1,382 millió kitöltött kérdőív, 8 százaléka internetes - ismertette a demográfiai konzultáció eredményeit a miniszterelnök.

A kormány álláspontja: a magyar történelem folytatásának esélye a családokban van. További lépéseket várnak a választópolgárok a kormánytól, erre készül is a kormány.

A program kidolgozása megkezdődött, február elején az értékelő előadásomban tudom majd ismertetni a nemzeti konzultáció alapján hozott új demográfiai intézkedéseket

- vetítette előre.

4,6 százalék lehet a 2018-as GDP-növekedés

Az államadósság 71 százalékra csökkent, a hiány 2 százalékánál megáll meghaladva a reményeinket, a háztartások fogyasztása 6 százalékkal nőtt, a bruttó bértömeg növekedése meghaladta a 11 százalékot - emelte ki Orbán Viktor. A gazdaság stabil és ez várható az idei évre is - mondta.

Munkaerőpiac

A cseheket le akarjuk hagyni a foglalkoztatottak számában, de ez nehéz lesz, mert egy zseni áll a cseh kormány élén - utalt Andrej Babisra. Megváltoztattuk a beruházásösztönzési intézkedéseinket - emlékeztetett.

Szerinte nem kedvezőtlen az a gazdaság számára, hogy nincs munkaerő Magyarországon. A dolgozók oldaláról ez ugyanis kedvező jelenség, ők az alku urai. Ma egyetlen dolgot lehet tenni: képzést és magasabb fizetést adni a munkavállalóknak.

A Munka Törvénykönyv módosítása semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal. Azért kellett módosítani, mert sok ember szenved attól elsősorban a kkv-szektorban, hogy stikliket kell alkalmazni, ha túlórát akar elrendelni. Ebben segít a változás - fejtette ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Paksi beruházás

A legutóbbi hírek szerint nem lett beadva a létesítési engedély. Mikor várható ennek a benyújtása? - kérdezte a Reuters tudósítója. Orbán Viktor kifejtette: tegnap meghallgatta a minisztert a kormány ebben az ügyben is. Ez egy olyan beruházás, ahol az oroszok egy kulcsrakész erőművet adnak át. A csúszás, amely már előállt az előkészítésnél, minél rövidebb legyen. Késés kétségkívül van. De a szerződés módosítása nem tűnik szükségesnek - mondta.

Euróbevezetés

Két okból nincs céldátumunk - fejtette ki az euróbevezetésre vonatkozó kérdés kapcsán:

  • Nem látják az euró jövőjét.
  • Nem az az eurózóna volt akkor, amikor vállaltuk a bevezetést.

Folyamatosan vizsgálnunk és értékelnünk kell a kérdést - mondta.

Béremelkedés

Elfogadhatónak tartja-e a tavaly év végén megállapított béremelkedés ütemét - hangzott a kérdés. Orbán Viktor kifejtette: kétféképpen lehet bért emelni: "a kormány azt mondja, ennyi legyen. Ezt az utat mi nem járjuk, mert nem kalkulál a gazdaság teljesítőképességével. A másik úton járunk mi, rátestáljuk a szereplőkre a megállapodást" - fejtette ki a miniszterelnök.

Kifejezetten eltiltottam attól a pénzügyminisztert, hogy mi állapítsuk meg a béremelés mértékét. Ezért volt fontos, hogy megállapodás jöjjön létre a munkavállalók és a munkáltatók között. Mert ha túl nagy a béremelés, akkor vállalkozások mehetnek tönkre - fűzte hozzá.

Ki kérte a túlóratörvényt?

Tekintettel arra, hogy a törvényt most fogadtuk el, és a vitákat a törvény elfogadása előtt kell lefolytatni, a módosításra már nincs lehetőség - fogalmazott. Magyarországon mindenki elvégezte a munkáját, akkor a következő hónap elején a bérét teljes egészében meg kell kapnia. Az emberek ki lesznek fizetve, a rendes bére és a túlóra pénze is - mondta.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, kormányinfo, túlóratörvény,