Minimálbér: a románok már lehagynak minket!

Pénzcentrum2018. október 30. 09:30

Még idén megelőzheti a magyar minimálbér összegét a román, nemrég ugyanis megállapodtak keleti szomszédunknál az emelésről. Az Mfor.hu cikke szerint több mint 6 ezer forinttal lesz magasabb Romániában a minimálbér, mint Magyarországon. Legalábbis bruttóban, nettóban ugyanis más a helyzet.

Romániában magasabb lesz a minimálbér, mint Magyarországon. Múlt héten ugyanis megállapodtak a román szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami így akár még idén hatályba léphet.

A kötelezően adandó legkisebb bér 1900 lejről 2080-ra nő, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva így a Romániában dolgozók minimum 144 643 forintot kereshetnek, szemben a magyar 138 ezres bruttóval.

Azt nem tudni, hogy itthon mennyivel fog emelkedni a minimálbér, de ha ez kevesebb lesz jövőre, mint 6-7 ezer forint, akkor bizony barátkoznunk kell a gondolattal, hogy keleti szomszédunkban magasabb lesz a minimálbér, legalábbis bruttóban. Fontos ugyanis kiemelni, hogy nettóban a következő a helyzet:

míg Romániában nettó 1263 lejre emelkedik a minimálbér, ami bő 87 ezer forint; addig 2018-ban a magyar minimálbéresek nettó 91770 forintot visznek haza. Tehát, ha idehaza nem is emelkedne a minimálbér jövőre, így is több marad a magyar dolgozók zsebében, mint a románoknál.

Mindettől függetlenül a portál azt is kiemeli, hogy vásárlóerő-paritáson megint más a helyzet, hiszen a románoknál az alacsonyabb árszínvonal miatt több dologra futja a minimálbérből (is), mint idehaza.

Címkék:
minimálbér, béremelés, románia, szakszervezetek, hr centrum, minimálbér emelés, román lej,