Szakszervezetek: jöhet a minimálbér emelés, diplomás bérminimum?

Pénzcentrum/InfoRádió2018. október 9. 09:00

190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot javasol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A Magyar Szakszervezetek Szövetsége még dolgozik a szám szerinti javaslaton, ami biztos, két számjegyű emelést vár - értesült az InfoRádió.

Legkorábban november-decemberre kész lesz a Magyar Szakszervezetek Szövetségének béremelési javaslata, ezután egyeztethet róla a kormány és az ágazati képviselők. Kordás László, a szervezete elnöke, annyit már most el tudott mondani, hogy jelentős emelést szeretnének elérni, azaz mind a minimálbért, mind a garantált bérminimumot tekintve két számjegyű növelésre tesznek javaslatot. 

Számításaik szerint ugyanis miközben az átlagbér nő, a dolgozók közel kétharmada úgy érzi, nem keres annyit, mint amennyit a publikált átlagjövedelem jelent.

Ezen felül az InfoRádió beszámolt arról is, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete 190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot szeretne 2019. január 1-jétől. Emellett diplomás bérminimumot is bevezetnének a közszférában, ez bruttó 321 ezer forint lenne.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, béremelés, bérminimum,