Történelmi csúcson a munkaerőhiány: szinte mindenhová ember kell

Pénzcentrum/Portfolio2018. szeptember 11. 10:00

A gazdaság növekedésével párhuzamosan egyre több munkavállalóra van szükségük a cégeknek, mostanra azonban egyre nagyobb problémát jelent, hogy elfogyott a képzett munkaerő. Ezt jelzi, hogy új történelmi csúcsra emelkedett az üres álláshelyek száma Magyarországon az idei második negyedévben a KSH friss adatai szerint. Április és június között 83 600 betöltetlen munkahely volt, ami közel 30 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A gazdaság csaknem minden ágazatában növekedett a munkaerőhiány, ami mostanra komoly korlátja a termelés növekedésének. 

Ma már nincs olyan ágazat, amelyiket nem sújtaná erőteljesen a szakképzett munkaerő hiánya. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) üres álláshelyekről vezetett statisztikája szerint 83 600 betöltetlen munkahely volt az idei második negyedévben, amelyből közel 62 ezer a versenyszférát érintette. Legtöbben a feldolgozóiparból hiányoztak, de jelentős problémával küzdött az építőipar, az információ-kommunikáció vagy a szálláshely-szolgáltatás nemzetgazdasági ág is. 

Egy év alatt 27 százalékkal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkaerőhiány egyre komolyabb gátja a vállalatok termelésének. Ráadásul a hivatalos adatoknál minden bizonnyal sokkal nagyobb lehet a munkaerőhiány (a KSH által közölt adat ugyanis a legóvatosabb becslés), a Portfolio 300 ezerre becsüli a hiányzó szakképzett dolgozók számát.

A munkaerőhiányért több tényező felelős: 

  • a fellendülés miatt egyre több dolgozóra van szükségük a vállalatoknak,
  • miközben az elmúlt években egyre többen vándoroltak külföldre,
  • és a demográfiai trend is kedvezőtlen.

A legfontosabb tényező mindezek közül a gazdaság tartós és dinamikus növekedése. A felmérések szerint egyre több vállalat már nem találja meg a szükséges képzett munkaerőt, így nem ritka, hogy el kell utasítaniuk új megrendeléseket. A problémának több oka is van: a cégeknek egyre több dolgozóra van szükségük, viszont eközben egyre többen vándorolnak külföldre. Ráadásul kedvezőtlen a demográfiai trend is.

A KSH friss adatai szerint a feldolgozóiparban 25 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal, az építőiparban pedig 4300-an hiányoznak, de ez csak a legóvatosabb becslés, a valós helyzet sokkal rosszabb is lehet.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, ksh, statisztika, munkaerőhiány,