Nincs több haladék: viszi a bank a magyar színészlegenda házát

Pénzcentrum2018. július 14. 16:02

Annyira eladósodott Szilágyi István és családja, hogy hamarosan elveszíthetik a házukat. A család ugyani 25 millió forinttal tartozik a banknak egy korábbi hitelfelvétel kapcsán, amit elmondásuk szerint soha nem tudnak visszafizetni. Bár ezekben a régóta húzódó, és a tartozást egyre csak halmozó esetekben egyre nehezebb megtalálni a kiutat, azoknak, akik még időben realizálni tudják a veszélyét annak, hogy nem tudják visszafizetni a már felvett hitelüket, érdemes elgondolkodniuk a hitelkiváltáson. Mutatjuk, hogy utóbbi esetben mire kell figyelni.

Szilágyi István és családja több mint 25 millióval tartoznak a banknak, amit korábban a házuk felújítására vettek fel, ám a jelenlegi anyagi körülményeik között esélyük sincsen arra, hogy visszafizessék ezt a számukra horribilis összeget.

Kétségbe vagyok esve! Mi lesz velünk, ha elveszik az otthonunkat? Ha utcára kerülünk és hajléktalanok leszünk, abba belehalok! Nem lesz hova mennünk!

- fakadt ki a mindenki által Lópici Gáspárként ismert színész a Blikknek. Szilágyiéknak egyébként van egy nyaralójuk Badacsonyon, de azt István elmondása szerint az unokáknak adták, és nem is kérnék már vissza. Az óriási adósság felhalmozódása miatt azonban már többször figyelmeztették a családot, 

ha nem fizetnek, jön a kilakoltatás.

A család elmondása szerint bár a ház félig kész állapotban maradt, mégis jó, és a telket még jobbnak tartják, hiszen elmondásuk szerint remek helyen van. Egy budapesti ingatlanügynökség becslése szerint nagyjából 10 millió forintot és a közel 100 négyzetméteres, de lelakott családi ház.

Előzzük meg a bajt

A jelenlegi alacsony kamatok nagymértékben kedvezhetnek a hitelkiváltás intézményének is. Fontos azonban leszögezni, hogy annak, aki hitelkiváltásban gondolkodna

nem szabad, hogy elmaradása legyen a kiváltandó kölcsön törlesztésénél, hiszen csak olyan hitelt válthatunk ki, amelynél zökkenőmentesen folyik a törlesztés.

Ezért, ha látjuk hogy baj lesz és nem tudunk majd rendesen fizetni, jelezzük ezt időben a banknak. Ilyenkor jöhet jól a hitelfedezeti biztosítás, amelynek segítségével például betegség, baleset, vagy váratlan munkanélküliség esetén sem kerülünk hátralékba, és felvehetjük az adósságkiváltásra szánt kölcsönt.

Ha bővebben meg akarjuk ismerni, hogy mit jelentenek a jobb feltételek egy hitelt kiváltó hitel esetében, elég egy pillantást vetni a Pénzcentrum kalkulátorában listázott ajánlatokra. A legolcsóbb kölcsönöket alig több mint három százalék feletti THM-mel vehetjük fel például egy tízmillió forintos adósságrendezésre szánt jelzáloghitel esetén. Ez a korábbi évek kamatfeláraihoz képest igen jó ajánlat, hiszen nagyjából 10 évvel ez előtt, ha valaki forinthitelt vett fel, azt jellemzően csak 10 százalék körüli kamattal tehette meg. Tüzetesebben átnézve a listát az is kiderül, hogy még az eseti díjakon (például folyósítási díj, előtörlesztés, végtörlesztés) is spórolhatunk az időszaki akcióknak köszönhetően. Ha csak a havi törlesztőrészlet változását nézzük, tízezrekkel fizethetünk kevesebbet havonta.

Új kölcsön, de a régi lemez

Ahhoz, hogy megkapjuk a hitelkiváltáshoz szükséges kölcsönt, újra át kell esnünk a hiteligénylés teljes folyamatán, hiszen valóban egy új kölcsön felvételéről van szó. Adósságrendező jelzáloghitel esetén ez azt jelenti, hogy akár heteken vagy hónapokon át tarthat az ügyintézés a folyósításig, hiszen a hitelező bank megvizsgálja a hitelképességünket. Felméri a fedezetként felajánlott ingatlan értékét egy értékbecslő segítségével, nekünk pedig az összes ilyenkor szükséges dokumentumot le kell adnunk a banknak. A lista már ismert lehet azoknak, akik vettek fel lakáshitelt. Szükséges például:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • személyazonosításhoz szükséges iratok
  • tulajdoni lap
  • munkáltatói igazolás
  • közjegyző által hitelesített okirat

és a hitelkiváltáshoz is szükségünk lesz a fennálló tőketartozás igazolására, amelyet a régi hitelt folyósító bank ad ki. Ez tartalmazza, hogy mennyi tartozásunk van még hátra a kamattal, eseti díjakkal, kezelési költséggel együtt, továbbá szerepelnek benne a hitelügylet egyéb, azonosításra szolgáló információi is (azonosítószám, szerződő felek, időpont).

Szerencsére az új hitelt folyósító bankok különböző akciók keretében jóváírják a dokumentumokkal járó költségek egy részét, ezért érdemes lehet az akciókat is figyelni, mert újabb súlyos forintokat spórolhatunk.

Ahogy a legtöbb hitel esetében, úgy az adósságkiváltásnál is kizáró ok, ha valaki szerepel a Központi Hitelinformációs Központ (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján.

Amennyiben minden dokumentum a bank rendelkezésére áll és rábólintanak a hitelezésre, az adósságrendezésre szánt kölcsönt egyből a régi hitelt folyósító banknak utalják. A régi hitelünktől így végtörlesztés formájában búcsúzhatunk el. Ne feledjük, hogy a végtörlesztésnek díja van, de banki ajánlattól függően ezt elengedhetik.

(A borítókép illusztráció.)

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, devizahitel, színész, devizahitel károsult, szilágyi istván, bar lista,