Egy korszak érhet véget: robotok lehetnek a jövő főnökei

Pénzcentrum2018. július 12. 14:05

Ma már az életünk szinte minden területére beszivárgott a mesterséges intelligencia. Jelen van számítógépeinkben, telefonjainkban, a minket elérő reklámokban, és lassan beszivárog a többi munkahelyre is. A HR vezetők és a munkavállalók készen állnak a mesterséges intelligencia használatára, azonban a vállalatok mégis sokszor kudarcot vallanak annak bevezetése és a munkaerő felkészítése során - derül ki egy friss kutatásól.


Az emberek készen állnak, hogy robotoktól fogadjanak el utasításokat - olvasható az Oracle és a Future Workplace legújabb kutatásában. A felmérésben 1320 HR vezetőt és munkavállalót kérdeztek meg az Egyesült Államokban, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az emberek szívesen használnának mesterséges intelligenciát a munkájuk során és tisztában vannak vele, hogy a manuális munkafolyamatok automatizációján túl milyen más előnyökkel szolgál ez a technológia.

Ennek ellenére a vállalatok nem támogatják kellőképp az alkalmazottakat az AI használatában, következésképp csökkenő termelékenységgel, elavuló tudásbázissal és a munkaerő elvesztésével kell szembenézniük. A megkérdezettek közül sokan gondolják, hogy ha a vállalatuknál nem adaptálnának AI technológiát, az negatív hatással lenne a saját és kollégáik karrierjére, valamint a vállalat egészére nézve is.

Az AI at Work elnevezésű kutatásból az is kiderült, hogy jelentős különbség van az AI munkahelyi és otthoni használatának elterjedtsége között. Míg a magánéletében az emberek közel háromnegyede használ valamilyen mesterséges intelligencián alapuló technológiát, a HR szakemberek csupán 6 százaléka, a munkavállalók 24 százaléka vesz igénybe valamilyen AI megoldást a munkahelyén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A mesterséges intelligencia segít a versenyképesség megőrzésében, haladóbb stratégiai gondolkodást tesz lehetővé a HR vezetőknek és hatékonyabb munkavégzést az alkalmazottaknak. Azon vállalatok, amelyek szeretnék kivenni a részüket az AI forradalomból és áthidalni a tudásbeli hiányosságokat a szervezeten belül, mindenekelőtt az AI tréningekre kell nagyobb hangsúlyt helyezniük. Ha a munkavállalók szeretnének lépést tartani a munkaerőpiac mostani és jövőbeni követelményeivel, a munkájuk során is szükségük lesz az AI alkalmazására" - mondta Dan Schawbel, a Future Workplace kutatási igazgatója.

Címkék:
hrcentrum, munkahely, robot, mesterséges intelligencia, ai,