Aggasztó kép a jövőnkről: ezért nem szülnek gyereket a magyar nők?

Pénzcentrum2018. június 27. 13:45

Magyarországon sok szó esik arról, hogy fontos lenne növelni a megszülető gyermekek számát. E cél érdekében több kormányzati intézkedés is történt az elmúlt időszakban, a népesség robbanására viszont még várni kell. Mutatjuk, hogy egy friss tanulmány szerint miért nem vállalnak gyereket a nők.

  • Családi adókedvezmény,
  • családi otthonteremtési kedvezmény (azaz a CSOK),
  • három gyermek után a diákhitel elengedés

- ez csak három, az elmúlt években bevezetett számtalan kormányzati intézkedés közül, amelyekkel legalábbis részben azt a célt kívánják elérni, hogy növekedjen hazánkban a megszületett gyermekek száma. A népességrobbanás mindemellett egyelőre elmaradt.

Loading...

A KSH Statisztikai Tükör 2017-es kiadványa szerint "a 2017. évi születésszám-csökkenés a szülőképes korú nők létszámának visszaesésével párhuzamosan ment végbe. Az előző évhez viszonyítva több mint 20 ezer fővel csökkent a 15-49 éves nők évközepi létszáma". A visszaeséshez eltérő mértékben járultak hozzá a különböző korcsoportokba eső, de szülésre alkalmas életkorban lévő nők. A legnagyobb csökkenés a 25 év alattiak és a 30-39 évesek körében történt, akik mintegy 1000-rel, illetve 770-nel kevesebb gyermeket hoztak világra, mint egy évvel korábban. Születésszám-emelkedés csak a 40 éves és ennél idősebb nők körében volt (mintegy 300 többletszületéssel), de ez csak mérsékelni tudta a csökkenés mértékét.

Ehhez kapcsolódik, hogy egyre idősebb korban szülik meg a nők az első gyermeküket, ebből pedig az kötvetkezik, hogy egyre kevesebb idejük marad több gyereket szülni. Az Eurostat adatai alapján a magyarországi átlag egyre csak közeledik az Egyesült Királyságban megfigyelt értékhez, ami azért érdekes, mert egy friss kutatás felmérte, hogy mi állhat annak a hátterében, amikor egy brit nő egyre csak tolja a gyermekvállalást.

Loading...

A Storck recept nélkül kapható teherbeesést elősegítő eszköz gyártójának kutatása szerint a megkérdezett ezer brit nő háromnegyede a pénzügyi helyzetét nevezte meg a legfőbb akadályként az anyaság felé vezető úton. A Daily Mail brit lapban közölt kutatás szerint ez égetőbb probléma, mint a megfelelő partner hiánya (a nők 59 százaléka említette ezt az okot). Mindemellett fontos kiemelni, hogy az összes megkérdezett nő anyává szeretett volna válni a jövőben, a családalapításra ideális életkor pedig 25 és 30 év közé esik a megkérdezettek 56 százaléka szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ezzel szemben a megkérdezettek 75 százalékának nem szerepelt a terveiben, hogy 30 éves koruk előtt anyává váljanak.

Az anyagi helyzeten és a megfelelő partner megtalálásán túl, a nők 51 százalékát befolyásolta vagy álláspontja szerint befolyásolni fogja a karrierje a gyermekvállalás időzítésében, a lakhatással kapcsolatban pedig a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott hasonlóképpen. Az Index májusban kérdezett meg arról fiatal magyar nőket, hogy min múlik a gyermekvállalás, a videós anyagban hasonló okok jelentek meg, mint a brit kutatásban.

Címkék:
hrcentrum, karrier, születés, ksh, kutatás, eurostat, gyerekvállalás, anglia, nők, gyerekszülés,