Óriási a munkaerőhiány: nem álom a havi 1 milliós fizetés a Balatonnál

Népszava2018. május 29. 10:32

"Nemrégiben jött egy szakács a Petőfi-sétányra. Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el..." - mesélte a Népszavának egy siófoki vendéglős. Az eset nem egyedi: óriási a munkaerőhiány, aki úgy dönt, hogy a balatonnál dolgozna nyáron, az sok pénzt kereshet.

Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság

 - mondta a Népszavának egy balatonlellei vállalkozó.

A lap összeállításából kiderül, van olyan étterem, amely az interneten legalább húsz helyen hirdeti az üres állásokat, de nincs jelentkező. Egy étteremtulajdonos arról számolt be a lapnak, hogy a családjából szerveztek be többeket, hogy elegen legyenek nyáron, egy másik étterem pedig hétfőnként valószínűleg zárva lesz, mert nincs elég dolgozó ahhoz, hogy egész héten üzemeltessék az egységet.

A lap szerint a nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra - plusz szállást és ellátást -, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad olyan egység, ahol 2000 forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos.

Nemrégiben jött egy szakács a Petőfi-sétányra. Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el...

 - mesélte a lapnak egy siófoki vendéglős.

Címkék:
hrcentrum, karrier, Balaton, vendéglátás, munka,