Aggódhatnak a sofőrök: mi lesz így a nyugdíjukkal?

Népszava2018. május 11. 09:00

Hiába kereshetnek meg magyar kamionsofőrök havonta akár 600 ezer forintot is, ez a fizetést nem jelent az átlagnál magasabb nyugdíjat - írja a Népszava.

Havonta akár 400-500-600 ezer forintot is megkereshet egy kamionvezető, főleg ha rendszeresen szállít árut külföldre, főleg Nyugat-Európába. A probléma csak az, hogy a minimálbéres magyar viszonyok között, az egyébként tisztes fizetés nem jelent az átlagnál magasabb nyugdíjat.

A pénz többségét a sofőrök ugyanis üzemanyag-megtakarítás és külföldi napidíj címén kapják - az utóbbi napi hatvan euróig adómentes -, ami azonban nem számít bele a nyugdíjba, s ha táppénzre kényszerülnek, akkor is csak a havi bruttó 138 ezer forintot veszik figyelembe. Ez nettó alig több mint kilencvenezer forintot jelent havonta.

Mindezek tükrében a Székely Sándor, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezetének (TESZ) elnöke szerint itt lenne az ideje annak, hogy a gépkocsivezetői foglalkozás legyen szakma. Azaz járjon érte a garantált szakmunkás bérminimum (amit abban az esetben kéne megfizetni, ha ez a tevékenység szakmának számítana) havi bruttó 185 ezer forint, amelynek a nettója valamivel több mint 123 ezer forint. Vagyis a különbség több mint harmincezer forint, ami nem elhanyagolható. Mint ismeretes a minimálbéren felüli juttatások nem adókötelesek. A legtöbb nyugat-európai országban viszont ezek a többletjövedelmek is adókötelesek, így természetesen beleszámítanak a nyugdíj-, illetve a társadalombiztosítási alapba is.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, szakma, sofőr, járulék, kamionsofőr, kamionos,