Ők kapják a legnagyobb fizetésemeléseket Magyarországon

Pénzcentrum2018. május 1. 19:00

Az idei első negyedévben 959 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, több mint 10 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A betanított munkások körül-belül 8, míg a szakmunkások 13 százalékkal kerestek többet óránként idén, mint tavaly ilyenkor - derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készített elemzéséből.

A régiók szerint jelentős az eltérés a bérek között: míg például Dél-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon 900-950 forint között alakul egy szakmunkás átlagos órabérre, addig Közép-Magyarországon már az 1200 forinthoz közelít.

jelentős tartalékai vannak még a további órabér-emeléseknek, amit az is jelez, hogy a versenyszférában zajló bértárgyalások jellemzően kétszámjegyű bérnövekedést vetítenek előre

- mondta el Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. A személyzeti szolgáltató cég mellett a BDO is közzétett egy felmérést, mely a felsőbb kategóriákban vizsgálta a bérek növekedést. A jelentésből kiderül, hogy ebben a szférában jóval alacsonyobb a bérnövekedés.

Ez alapján 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2017 első negyedévéhez képest átlagosan 4,5 százalék volt, ami azt mutatja, hogy ebben a kategóriában továbbra sem gyorsult fel jelentősen a bérek emelkedése. Tavaly ilyenkor ez a mérték 3,7 százalék volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tavalyi 2,4 százalékos inflációt figyelembe véve, a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak reálbére az adatok szerint mindössze 2 százalékkal nőtt. A tapasztalatok szerint ez a munkavállalói réteg elsősorban új munkakörök betöltésekor tud jelentősebb, 20-30 százalékos béremelést is elérni. Mindez a jelenleg 4 százalék körüli fluktuációs ráta további erősödéséhez vezethet körükben 2018-ban

- hívta fel a figyelmet Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, fizetés, alapbér, bérek, fizetésemelés,