Ezért nem jönnek haza a magyarok Ausztriából

Népszava2018. március 8. 08:32

Az Ausztriában dolgozó magyarok 95 százalékának eszébe sem jut visszatérni: korántsem csak a hazaihoz képest jóval magasabb fizetés miatt maradnak, hiszen  Ausztriában 1500 euró a legkisebb munkabér összege, de sokat számít az, hogy kint kiszámíthatóbbak a munkakörülmények, és az osztrák munkaadók hozzáállása is más. Ez derült ki a több mint ezer, Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló részvételével készült felmérésből, amit csütörtökön a Népszava ismertetett.

Nem csak a hazaihoz képest magasabb fizetések vonzzák a magyar munkavállalókat Ausztriába. Kint nincsenek kétes helyzetek, minden úgy van, ahogy a szerződésben le van írva, legyen szó akár a munkaidőről, a hétvégi munkáról, a túlóráról vagy a fizetésről - írja a Népszava. Sokan azok közül sem terveznek visszatérni Magyarországra, akik elvesztették kint az állásukat. Inkább az osztrák munkaügyi központnál jelentkeznek be, amikor meghallják, hogy Magyarországon mindössze 3 hónapig jár álláskeresési támogatás.

Eddig mintegy háromezer magyar vállalkozás telepedett ki, és mintegy 87 ezer magyar dolgozik legálisan Ausztriában, a legtöbben az építőiparban, a turizmusban, vagy a mezőgazdaságban. A többség napi vagy heti szinten ingázik, hétezren viszont már ki is költöztek.

Arról, hogy milyen az élet magyar munkavállalóként Ausztriában, már mi is sokat írtunk.  Szobalányként minimum1100 eurót, a Ldil-ben kezdőként 540-590 ezer forintot, síközpontokban felszolgálóként 1100 eurót lehet keresni, de sok orvos és nővér is nyugati szomszédunkat választja a jobb megélhetés érdekében. Sok magyar orvos és ápoló is a nyugati szomszédunknál próbál szerencsét. Az egyik, Ausztriában dolgozó magyar orvos a Pénzcentrumnak azt mondta, 4500 eurót keres, de nem csak a pénz miatt döntött úgy, hogy kiköltözik: "Szakmailag pedig folyamatos fejlődésre buzdítják a főnökei. "Ha például látok egy továbbképzést Svájcban, aminek köszönhetően fejlődhetek, új dolgokat tanulhatok, és 2000 svájci frankba kerül, akkor a munkahelyem ebből 1500-at kifizet, a maradék 500-at ugyan én állom, de jóváírhatom az adóból. Ha szükségem van egy új, nagyítós szemüvegre vagy egy szakkönyvre, megvásárolom, de szintén leírhatom az adóból" - mesélte.

Címkék:
hrcentrum, karrier, ausztria, felmérés, munkavállalás,