A beszállítók isszák meg a multik béremelésének levét

Pénzcentrum2018. március 5. 19:02

A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos, kissé eltúlzott emelését - közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. Legalábbis a húsiparban dolgozók 12 százalékos bérköveteléseit azzal hárítják el a munkáltatók, hogy a kereskedők hallani sem akarnak a termékek áremeléséről. A HDSZ levélben hívja fel a nemzetgazdasági miniszter figyelmét a jelenségre, amelyet a kötelezően előírt minimálbér és garantált bérminimum-emeléssel a kormány idézett elő.

Miközben a közelmúltban rengetegen szerették volna, hogy a multi áruházláncoknál dolgozók méltó béremelést kapjanak, csak igen kevesen gondoltak arra, hogy a látványosan megemelt fizetéseket a vásárlókon kívül másokon, például a beszállítókon is "leverik".

Márpedig a bértárgyalásokon eddig tapasztaltak szerint úgy tűnik, hogy pontosan ez történik. Legalább 12 százalékos béremelésről állapodna meg a beszállítókat foglalkoztató cégekkel a Húsipari Dolgozók Szakszervezete, a munkáltatók azonban arra hivatkoznak, hogy nem tudják kigazdálkodni, mert az áruházláncok elzárkóznak az áremeléstől

 - írja közleményében a Húsipari Dolgozók Szakszervezete.

Golhovics Gábor, a szakszervezet elnöke azt üdvözlendőnek tartja, hogy a kereskedelmi dolgozók bére és különböző juttatásaik dinamikusan emelkednek, az viszont szerinte elfogadhatatlan, hogy az üzletláncok a beszállítókkal akarják megfizettetni saját alkalmazottaik bérfejlesztését is. A szakszervezet a nemzetgazdasági tárcához fordul a helyzet rendezése érdekében, hiszen a kormány írta elő a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékét, ami befolyásolja a munkahelyi bértárgyalásokat.

"Rendben van, hogy bérverseny alakult ki az áruházláncok között, de az élni és élni hagyni elv érvényesülése nekünk jobban tetszene" - fogalmaz Golhovics Gábor, az élelmiszerláncok egyes beszállítóit is képviselő Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Mint elmondta, a legtöbb vállalatnál megkezdődtek a bértárgyalások, azonban egyelőre kedvezőtlenek a tapasztalataik. A szakszervezet minimum 12 százalékos béremelést szeretne elérni, erre azonban egyelőre nem sok esély van.

A húsipar mindig is a kereskedelemnél jóval kisebb, 1-2 százalékos nyereséggel dolgozott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Munkavállalói oldalról nagyon örülünk, hogy az üzletláncok bérversenyéből a dolgozók jól jöttek ki, a jelentős béremelések mellett számos juttatást, cafetériát, 13. havi fizetést kapnak, az viszont nem tetszik, hogy az áruházak a beszállítókkal akarják megfizettetni megnövekedett költségeiket

- jelentette ki a szakszervezeti vezető. Elmondta, mivel a kötelező garantált bér ez év január 1-jétől 12 százakkal nőtt, nem kérhetnek kevesebbet a bértárgyalásokon. A munkáltatók azonban ennél lényegesen kevesebbre látnak lehetőséget, arra hivatkoznak a tárgyalásokon, hogy az áruházláncokkal nem tudnak szerződést kötni, hallani se akarnak arról, hogy a beszállított termékek árát emeljék.

"Azt követeljük, hogy fogadjanak el egy kisebb fokú emelést, hogy a beszállítók megnövekedett terheit is lehessen valahogy kompenzálni, s legyen valami mozgásterük a mi munkáltatóinknak is arra, hogy az elvárt béremelést végre tudják hajtani" - jelentette ki Golhovics Gábor. Az elnök utalt arra, hogy az élelmiszeripar más területén is ugyanettől a jelenségtől szenvednek a beszállítók. A tejipari, a konzervipari cégek is küzdenek ezzel a problémával, munkavállalóik képviselői is arra panaszkodnak, hogy az áruikat megrendelő üzletláncok nem hajlandók áremelést elfogadni. A probléma egyébként csak a húsiparban mintegy tízezer embert érint.

A szakszervezeti vezető felhívja a figyelmet arra is, hogy az üzletláncok a munkaerőt is elszipkázzák a húsipari cégektől, mert az élelmiszeriparban dolgozók könnyebben elmennek eladónak, hiszen jobb munkafeltételek mellett esetleg többet kereshetnek a szakemberek. Egy kényelmes, meleg, kulturált munkakörülményeket biztosító áruház versenyképesebb lehet, hiszen a húsiparban hideg környezetben kell dolgozni.

Címkék:
hrcentrum, béremelés, tejipar, beszállítók, multik,