Végrehajtók vasalták be a tartásdíjat a magyar mulatóslegendán

Pénzcentrum2018. március 3. 16:00

Évekig nem fizetett első házasságából született gyermek után tartásdíjat Emilio, így a tartozást végül végrehajtók vasalták be a zenészen. A tartásdíról elmondható, hogy minden gyermektartási per más és más, de általában a fizetendő összeget a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg. Sokan vannak azonban Magyarországon -évente több ezer bírósági esetet jegyeznek fel a tartásdíj elmaradása, vagy rendszertelen utalása miatt- akik a bírósági ítélet ellenére sem fizetnek. Kevesen tudják ráadásul, de az államtól is igényelhető tartásdíj.

Évekig nem fizetett tartásdíjat első házasságából született gyermek után Emilio. Így a tartozást végül végrehajtó vasalta be a zenészen - írja a Story. A lap egy tavalyi bírósági ítéletre hivatkozik,

amelyben évekre visszamenőleg havi 25 ezer forintos tartásdíj megfizetésére kötelezték Jellinek Emilt, azaz Emiliót.

Mivel azonban a fizetés elmaradt a bíróság végrehajtást rendelt el, ezután az ügy végül lezárult, és a lap szerint a felek azóta sem beszélnek egymással.

Könnyű kiszámolni, hogy a zenésznek évente 300 000 forintot kellett volna fizetnie első feleségének, közös lányuk után. A cikkben bár nem szerepel konkrétan, hogy hány évig maradt el a fizetési kötelezettség, az évekigből azonban arra következtethetünk, hogy 2 évig legalább nem fizetett a zenész. Tehát minimum 600 000 forintot biztosan bevasaltak rajta.

Mitől függ a tartásdíj összege?

Mindenekelőtt fontos szem előtt tartanunk, hogy minden gyermektartási per más és más, a bíróknak pedig mindig több szempontot kell figyelembe venniük, amikor döntést hoznak. Ide tarozik többek között:

  • a gyermek indokolt szükségletei,
  • mindkét szülő jövedelmi viszonya és vagyoni helyzete,
  • a szülők háztartásában élő más eltartott személyek,
  • a gyermekek saját jövedelme,
  • és a szülőnek jutatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátások.

A gyermekek indokolt szükségletei közé tartozik: a megélhetéshez, az egészségügyi ellátáshoz, a neveléshez és a taníttatáshoz szükséges rendszeres kiadások. Az ezekkel kapcsolatos rendkívüli kiadások arányos részét pedig akkor is ki kell fizetni, ha azt nem fedezi a havi tartásdíj összege.

A tartásdíj összegét egyébként gyermekenként általában a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét (azonban) nem haladhatja meg

- mondta el korábban, a Pénzcentrum megkeresésére a Budapest Környéki Törvényszék sajtóosztálya.

Jól jöhet a segítség

Egyáltalán nem egyedi eset ma Magyarországon az, ami Emilioékkal is történt. Hazánkban évente ugyanis több ezer bírósági esetet jegyeznek fel a tartásdíj elmaradása, vagy rendszertelen utalása miatt. Egy válás következtében pedig egy fizetés kiesik a családi kasszából, sőt a jogi procedúra is hosszú ideig elhúzódhat, és addig a gyermeket nevelő szülőnek nem jár semmilyen anyagi támogatás a másik féltől.

Kevesen tudják azonban, de létezik állami tartásdíj.

Ez úgy működik, hogy a gyermektartásdíj megelőlegezését kérni lehet az államtól, de ennek is sok feltétele van:

  • a bíróság a tartásdíjat jogerős határozatban már megállapította,
  • a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen (pl. munkanélküliség),
  • a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a kétszeresét (ez jelenleg 57 ezer forint).

Az állami gyerektartás legfeljebb három évig tart, tehát átmenetileg segít a családokon.

(A borítókép illusztráció.)

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, zene, zenész, tartásdíj, gyerektartás, végrehajtók,