Túláradó bizalom jellemzi a budapesti melósokat: a vidék lemaradt

Pénzcentrum2018. február 26. 18:30

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel egy százfokú index, ami 5 pontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest - derült ki egy biztosító és egy közvélemény-kutató közös munkaerő-piaci kutatásából.

A tavalyi év azonos időszakához képest 8 százalékpontot emelkedett, ezzel 69 pontos értéket vett fel novemberben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe, így az időszakonként tapasztalható ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk - írja közleményében a BNP Paribas Cardif biztosító. Az indexet a Medián piac- és közvélemény-kutató céggel közösen gondozzák.

A mérőszám egy 100 fokú skálán mér munkaerőpiaci bizalmat. 2014 novemberében 60, egy évvel később 61, tavalyelőtt 64, 2017-ben pedig már 69 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke, emellett azt is fontos kiemelni, hogy a több mint három éve indult kutatás során az index most vette fel a második legmagasabb értékét.

Figyelembe véve az elmúlt három évet, valamint a megelőző negyedéveket, folyamatosan növekvő optimizmust tapasztalunk a magyar munkavállalók részéről a jelenlegi munkahelyük iránt érzett stabilitás kapcsán

- mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója, aki azt is hozzátette: 

a legtöbb hazai munkavállaló jelenleg úgy érzi, hogy ha el is veszítené a munkáját, akkor is viszonylag könnyen találna magának új állást, ami egyébként egy csökkenő munkavállalói motivációt is eredményezhet.

Ami a karrierhez kapcsolódó jövőképet illeti, érdekesnek mondható, hogy a munkavállalók 73 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. Azon munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 42 százalékuk úgy érzékeli, hogy az egész cégben nincs elég megrendelés, 35 százalék szerint hosszabb ideje folyamatosan zsugorodnak és csökken a munkatársak létszáma, 34 százalék úgy véli, hogy az őt alkalmazó cég meg fog szűnni, 24 százalékuk pedig azt is állította, hogy a cég be fog olvadni egy másik vállalatba.

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot 70 és 72 ponttal, utánuk 68 ponttal következnek a legfeljebb 8 osztályt végzettek, a sort pedig 65 ponttal zárják a szakmunkás papírral rendelkezők. Minden korcsoportban jelentős javulás tapasztalható az elmúlt években.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szektorok szerinti bontás tekintetében szintén nem figyelhető meg jelentős különbség: a kereskedelmi szektort leszámítva (68 pont), a közigazgatásban, az iparban és a mezőgazdaságban dolgozóknál egyaránt 69-69 pontot mértek. Ezen utóbbi szektor 18 pontos ugrását leszámítva, átlagosan 2-4 pontos emelkedést jelent az elmúlt egy év hasonló időszakához képest. 

A lakóhely szerinti bontásban az átlagosnál nagyobb eltérés figyelhető meg a településméretek között: a budapestiek körében 73, a városban élőknél 69, míg a falvakban élőknél 65 pontot mértek. Érdemes kiemelni, hogy a fővárosban élőknél most regisztrálták a legmagasabb értéket, ami 2016 és 2015 novemberéhez képest sorrendben 6 és 9, míg 2014 hasonló időszakához képest 13 pontos növekedést jelent.

A régiók szerinti bontásnál, a fentiekből is következően, a Közép-Magyarországon élőknél 73 pontot, míg az ország keleti felében 68, a nyugati felében 64 pontot vett fel az index. Bár az utóbbi két régióban tapasztalható némi ingadozás az elmúlt években, a Közép-Magyarországon élőknél egy folyamatos és stabil növekedést figyelhetünk meg: 2016-ban 66, 2015-ben 63, 2014-ben 59 pontot ért el a bizalmi index.

Címkék:
hrcentrum, biztosítás, kutatás, munkaerőpiac, bizalom, medián, bnp paribas,