Már diploma sem kell a tanároknak: csak bírják a mérhetetlen túlórát

Népszava2017. október 20. 09:01

Legalább 1300 álláshely betöltetlen a magyar iskolákban. Ez pedig azt jelenti, hogy hetente több tízezer tanórát csak túlóráztatással tudnak megoldani a pedagógusok- írja a Népszava.

Országosan a harmincezret is meghaladhatja azoknak a tanóráknak a száma, amelyeket csak helyettesítéssel tudnak megtartani a tankerületi központok által fenntartott iskolákban - derült ki a Klebelsberg Központ (KK) Népszavának küldött válaszából. A jelentésből kiderült az is, hogy 2017. október 17-én a tantárgyfelosztásokban 93 450 pedagógus szerepelt, és közel 1300 státusznyi tanórát kell túlórában ellátni a tanároknak.

Ez a valóságban azt jelenti (a pedagógusi óraszám heti 22 és 26 óra között mozog), hogy legalább 28 600, de akár 33 800 tanórát is helyettesítéssel kell megoldaniuk a tanároknak. A lap ezen felül beszámol több olyan településről is, ahol számos tantárgy esetében is hiány mutatkozik. Sőt akad olyan település is, ahol akár végzettség nélkül is felvennének tanárt, ha az legalább egy évet elvégzett a tanárképzőn.

Címkék:
karrier, tanár, pedagógus, túlóra, tanárhiány,