Azonnal kérj fizetésemelést: óriási bajban a munkáltatók

Népszava2017. október 11. 09:30

A munkaerőhiány egyre több gondot okoz a gazdaságban. Nem meglepő tehát, hogy a cégek több mint harmada szembesült már az elmúlt egy évben a probléma okozta nehézségekkel. Ráadásul a legnagyobb arányban a kisebb, többnyire magyar tulajdonú cégeknél jelentkezik leginkább a baj- írja a Népszava.

A cégek döntő többségének a tapasztalt, több mint kétharmadának pedig a kezdő munkavállalók felvétele okoz gondot. Emellett a munkáltatók több mint felének a saját munkatársak megtartása is nehézkes - derül ki a Gazdaság-és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből.

A vállalkozások kétharmada béremeléssel próbál vonzóbbá válni. Több mint felük pedig a munkakörülmények, munkaeszközök fejlesztésével csábítana magához dolgozókat. Sokan vannak azok is, akik továbbképzések ígéretével, illetve a munkahelyi hangulat javításával igyekeznek maradásra bírni az alkalmazottakat. Továbbá a cégek csaknem fele vezeti be vagy fejleszti a cafeteria-rendszert. Kevesen vannak viszont azok, akik felajánlanak nem tipikus foglalkoztatási formákat (részmunkaidő, távmunka) vagy előléptetéseket a munkaerőhiány orvoslása érdekében.

A felmérés szerint leginkább

  • a 100 fő feletti,
  • a döntően exportáló,
  • az egyéb gazdasági szolgáltatások terén tevékenykedő,
  • a részben külföldi tulajdonban álló cégek

voltak képesek lépéseket tenni munkaerejük megtartása érdekében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A kisebb, 20-49 fős, nem exportáló, építőipari, illetve tisztán hazai tulajdonú vállalkozások ugyanakkor kevéssé voltak sikeresek ezen a téren.

Akadnak ugyanakkor érdekes kivételek. Béremelésekre a legnagyobb arányban éppen az építőipari cégek körében került sor, a munkakörülményeket, munkaeszközöket pedig főként az ipari vállalkozások javították.

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, munkaerő, szerződés, gyakornok, munkaerőhiány,