A dolgozók akarata győzött: a Tesco megadja a követelt béremelést

Pénzcentrum2017. szeptember 25. 13:30

Válaszolt a Tesco a sztrájkbizottságnak, elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket. Így visszamenőlegesen, szeptember elsejétől bruttó 179 ezer forintot kap a legkisebb keresetű munkavállalója is.

Reggel még arról szóltak a hírek, hogy Kitűzték az újabb lehetséges sztrájkidőpontokat a Tescónál októberre és novemberre, mivel a multicég a hétfői határidőig nem bocsátotta a szakszervezetek rendelkezésére a valós állapotot tükröző bolti létszámadatokat; a következő országos sztrájk becslések szerint kétmilliárd forintnál nagyobb veszteséget is okozhat majd a cégnek. Mivel ismét bizonytalanná vált, hogy egyrészt teljesül-e a jelenlegi 18,9 százalék helyetti 25 százalékos éves béremelés visszamenőleg szeptembertől, továbbá hogy a boltok méretével arányosan létszámbővítést hajtanak-e végre a láncnál, újabb szervezett munkabeszüntetésekre készülnek a tescósok.

Néhány órával később azonban közleményt adott ki a KASZ:

"A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete cáfolja a korábban megjelenő félrevezető információkat, amely szerint a Tesco nem tartotta magát a megállapodásban foglalt határidőhöz, az ugyanis szeptember 25-e éjfélkor jár le. Nagy örömünkre szolgál, hogy a cég néhány perccel ezelőtt, a sztrájkbizottságok részére elküldött válaszában leírta, elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseinket, és szeptember 1-től bruttó 179.000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét.

A kérésünknek megfelelően elküldtek egy, a munkavállalói létszámra vonatkozó komplex anyagot, amelyet át fogunk vizsgálni, és amely a további tárgyalásaink kiindulópontját képzi majd. A tárgyalások az eredeti megállapodás szerint, október 2-án, hétfőn folytatódnak."

Címkék:
vállalkozás, karrier, Tesco, sztrájk, béremelés, fizetésemelés, megállapodás,