Fogalmuk nincs a pénzről, és dolgoznának?

Pénzcentrum2017. augusztus 3. 20:02

Hostess, turisztikai referens és animátor - a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői által megkérdezett legtöbb fiatal ezekben a pozíciókban dolgozik a szünidőben. Az iskolaszövetkezetekbe idén kétszer annyi 18 év alatti jelentkezett, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg 800-1000 forintot keresnek óránként, és mindannyian úgy látják, hogy könnyebb lett diákként elhelyezkedni a munkaerőpiacon.


"A 18 év alatti fiatalok sokszor nincsenek tisztában a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakkal, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy magabiztosan léphessenek ki a munkaerőpiacra. Ez abban gyökerezhet, hogy jellemzően nem része az iskolai tananyagnak a pénz világa. Ezért rendezzük meg immár hét éve a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőt. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a versenyzők sokkal tudatosabban beosztják a pénzüket.

Ha pedig már ismereteikkel felvértezve vállalnak diákmunkát, nemcsak zsebpénzüket, hanem az általuk keresett pénz értékét is jobban fogják érteni és becsülni"

- tette hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, aki szerint nagyfokú pénzügyi tudatosságra vall, ha a fiatal már tizenéves korában szeretne munkát vállalni.

Mennyit lehet keresni?

A diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, ami jelenleg, bruttó 733 forintóránként. A legtöbb iskolaszövetkezetnél a minimálbéres pozíció esetében nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással, általában bruttó 750 és 800 forint közötti órabért lehet keresni. A hétvégi munkavégzést pótlék illet, így akár 50 vagy 100 százalékkal több bérrel lehet kalkulálni. Amikor a munka igényel bizonyos kiemelkedő kompetenciákat, akár 1200 forintos bruttó bér is elérhető óránként. Szakmai munkák esetén az alapbér már bruttó 1100 forinttól indul. Mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az órabér 1500 és 2000 forint között mozog.

Vannak olyan munkalehetőségeink, amikhez nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással. Például ilyenek a bolti kisegítői, pénztáros, raktáros, gyorséttermi pozíciók

 - mondta Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke. Hozzátette, bizonyos kompetenciák nélkülözhetetlenek a hatékony munkavégzéshez a host/hostess, rendezvény kisegítői vagy call centeres pozíciók betöltéséhez. Szakmai munkák esetén kifejezetten előfeltétel valamiféle szaktudás vagy idegen nyelv magas fokú ismerete, ilyen pozíciók például a HR asszisztens, marketing asszisztens, pénzügyi asszisztens. Van, aki mindennél fontosabbnak tartja, hogy már a diák évei alatt elkezdje a karrierje építését, vannak olyanok is, akik ugyan komoly tanulmányokat folytatnak, de szeretnek kikapcsolódni munka közben, így egy bolti kisegítői vagy rendezvényes munkát választanak. Olyan, hogy slágermunka nincs.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vajon mire költik?

Az euDIÁKOK tavaly végzett egy kutatást, amiben a fiatalok motivációs faktorait mérték fel, ez azt is megmutatta, hogy mire költik a megkeresett jövedelmet. Hat nagyobb kategória különült el: ruha, utazás, szórakozás (mozi, koncert, fesztivál), könyv, elektronikai termékek, megtakarítás, emellett többen megnevezték célként a szülők tehermentesítését is.

Címkék:
karrier, K&H, diákmunka, fiatalok, pénzügyi tudatosság,