Így kéne dolgozni a hőségben: a te főnököd betartja az előírást?

MTI2017. augusztus 2. 13:05

A péntekig elrendelt hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya ismét felhívta a munkáltatók figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések fontosságára. Figyelmeztetnek, hogy a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatalai ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítanak a hőséggel összefüggő munkavédelmi előírások ellenőrzésére.

A tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz.

A munkaadók kötelezettsége, hogy a hőségriadó ideje alatt az alkalmazottaik igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt biztosítsanak, emellett a munkavégzés során rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, és a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak a munkavállalók.

A hőségriasztás miatt előírt pihenőidő viszont nem szabad, hogy befolyásolja a munkaidőt. vagyis a plusz pihenőidő beiktatásával a munkavállalók munkavégzési kötelezettsége nem hosszabbodik meg - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Címkék:
munkahely, NGM, hőség, munka, munkaadó, védőital,