Egésznapos munkabeszüntetés jöhet: sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók

Népszava2017. július 18. 10:02

Ha a helyhatósági köztisztviselők nem kapnak az állami tisztviselőkhöz hasonló bért, készek egésznapos munkabeszüntetésre is.


Hétfőn reggel két órán át sztrájkoltak a helyhatósági köztisztviselők. A munkabeszüntetést szervező Görbe László a Népszavának kiemelte, a 72 ezer embert kiszolgáló hivatalban a dolgozók elfogadhatatlannak tartják, hogy kilenc éve nem kaptak központi béremelést.

Helyi vezetőik ugyan éltek az érdekvédők által tavaly kiharcolt lehetőséggel és a kerület adóbevételeinek terhére az államilag garantált 36 850 forintos köztisztviselői illetményalapot ötödével megtoldották, de ez még nem elég.  Szeretnék, ha ezt az összeget 60 ezerre emelnék a központi költségvetésből.

A munkabeszüntetés megszervezésére alkalmas nagyobb hivatalokban a dolgozók elszántak. A Népszava kérdésére egybehangzóan azt mondták, ha a kormány nem teljesíti a bérkövetelést, készek továbblépni, és ha a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, az MKKSZ megszervezi, akár egésznapos sztrájkot is vállalnak.

Címkék:
fizetés, önkormányzat, béremelés, illetményalap,