Pénzügyeiről vallott a nyugdíjas művész, Markó Iván

Pénzcentrum2017. július 7. 16:52

Markó Iván, a 70 éves világhírű táncművész elmondása szerint őt hidegen hagyják a pénzügyek. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. A szakemberek már évek óta vitatkoznak arról, hogy maga a pénz boldogít-e vagy sem.

A 70 éves táncművész, Markó Iván szerint maga a pénz nem igazán számít. Tisztában van azzal, hogy mezítelenül jöttünk a világra és úgy is távozunk majd.

Engem hidegen hagy a pénz, de az a fontos, hogy meg tudjam venni az ételemet, hogy el tudjak menni a piacra, vagy tudjak magamnak venni egy pólót, papucsot, de ennyi mindenkinek jár

- mondta el a Best magazinnak a Markó Iván.

A pénz tényleg nem boldogít?

A közgazdászok már évek óta vitatkoznak arról, hogy valójában boldogít-e a pénz, vagy sem. Van, aki azt állítja, hiába a gazdasági növekedés, az anyagi jóléttől nem leszünk boldogabbak. Sőt, a sok pénzzel csak a baj van. Mások amellett kardoskodnak, hogy a gazdagságban keresendő a boldogság kulcsa.

Richard Easterlin még 1974-ben azzal a meglepő állítással állt elő, hogy a gazdasági teljesítmény, a GDP növekedése nem teszi boldogabbá az embereket. A kutató azt mondta, nincs szoros összefüggés aközött, hogy a gazdagabbak jobban is érzik magukat, vagyis hiába növekszik az anyagi javakban mérhető jólétünk, nem leszünk szükségszerűen boldogok. Ez az Easterlin-paradoxon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közgazdász állítása akkor forradalminak tűnt, mert megdőlni látszott a fogyasztói társadalom alapvetése, mely szerint a nemzetek gazdaságának és polgárai jólétének növekedésével automatikusan növekszik a szubjektív jóllétük is. Ez a szubjektív boldogság tudományos megnevezése (nem keverendő össze a jóléttel), és azt mutatja meg, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket: ha valaki kielégítőnek találja az életét és több pozitív érzelmet él meg, mint negatívat, akkor magas szubjektív jóléttel rendelkezik, azaz boldog.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Kollányi Péter

Címkék:
karrier, megtakarítás, boldogság, pénzügyek,