Akkora a tanárhiány, hogy nyugdíjasokat hívnának vissza tanítani

Pénzcentrum2017. május 3. 10:00

A napokban benyújtott törvényjavaslat megkönnyítené a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok továbbtanítását, és a gyógypedagógus hiányra is válasz lehet - írja a Magyar Idők.

Problémásnak találta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, hogy a köznevelési törvény újabb módosítása után készségtárgyakat taníthatnának az enyhén fogyatékosok iskoláiban olyan pedagógusok, akiknek nincs gyógypedagógiai végzettségük. A szakszervezeti vezető azt is kritizálta hogy a tanárhiány ­miatt olyan szakembereket is foglalkoztathatnának, akiknek a szakmai tudása megvan a tantárgy tartalmát ­illetően, de nincs ­pedagógiai végzettségük. A szakszervezet milyen módon oldaná meg rövid távon a pedagógushiányt, Gallóné azt mondta: a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok továbbtanításának megkönnyítésével.

A PSZ elnöke szerint el kellene törölni a továbbtanításhoz jelenleg szükséges külön engedélyt, valamint a fizetés mellett a nyugdíj összegét is meg kellene kapnia a továbbtanító pedagógusnak.

"A napokban benyújtott törvényjavaslat szerint, ha egy ágazati képzettséggel rendelkező szakember vállalja a hiányzó végzettség megszerzését, akkor taníthatja a speciális nevelési igényű gyermekeket"- mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki azt is jelezte, a pedagógus-életpálya és -ösztöndíjak bevezetése óta másfélszeresére növekedett a pályára jelentkezők száma.

Címkék:
karrier, nyugdíjas, tanár, hiány, munkaerőhiány, pedagógushiány, köznevelési törvény módosítás, pedagógus nyugdíj összege,