Ők a leggazdagabb magyarok: a dobogón Csányi, Bige, Gattyán

Pénzcentrum/Portfolio2017. április 27. 09:00

Magyarország leggazdagabb embere 2017-ben is Csányi Sándor, miután 200 milliárd forintról 260 milliárd forintra növelte a vagyonát. A legbefolyásosabb emberek listáján Csányi a második, Orbán Viktor mögött.

A leggazdagabbak listáján Csányi után Bige László agrárvállalkozó következik, ő 175 milliárdról 200 milliárdra növelte a vagyonát. A dobogóra felfért még Gattyán György, aki csaknem duplázta a vagyonát. A Napi.hu tavaly még 96 milliárdra, az idén már 180 milliárd forintra becsüli a vagyonát. (Mindezt úgy, hogy a magyarországi magánvagyon, amely továbbra is adóhatósági zár alatt van, nincs is benn a becslésben.)

A további sorrend Demján Sándor (160 Mrd Ft), Mészáros Lőrinc (aki "kitűnői befektetéseinek" köszönhetően 24 milliárd forintról 120 milliárd forintra növelte a vagyonát), Széles Gábor (112 Mrd Ft). A listán már nyolcan szerepelnek 100 milliárd forint feletti vagyonnal, 2014-ben még csak hárman voltak "százmilliárdosok". A készítők megjegyzik, hogy a 2002-ben megjelent első A 100 leggazdagabb rangsorban szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az összeg az elmúlt 15 év alatt több mint az ötszörösére emelkedett, miközben ezen időszakban a fogyasztó árak összesen alig 82 százalékkal, tehát kevesebb mint duplájukra nőttek.

{{BANKRACIOBANNER}}

A lap megjegyzi, hogy az érintettek kisebb része még ma is irtózik a nyilvánosságtól, illetve a magyar gazdaság jól láthatóan kettévált reálszférára és "irreálszférára". Az előbbit a piaci verseny, az utóbbit a milliárdos közbeszerzési győzelmek, a földpályázatok és a valós verseny nélkül megszerezett megbízások gyarapítják.

A leggazdagabbak mellett a legbefolyásosabbak listáját is elkészítették. Itt az első három helyen nincs változás: Orbán Viktor és Csányi Sándor mögött Lázár János áll a dobogón. Habony Árpád két hellyel feljebb emelkedve a 4. Említést érdemel, hogy Varga Mihály négy pozíciót javított (9.). A 10 legbefolyásosabb toplistáján négy olyat találunk, aki a leggazdagabbak között is szerepel. A kis átfedés oka az is, hogy a politikusok vagyonát a Napi.hu nem vizsgálja.

Címkék:
karrier, toplista, gazdagság, leggazdagabb, lista, gazdag, gazdagok, leggazdagabb magyarok, demján sándor, bige lászló,